Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Praze byla otevřena kontroverzní výstava lidských těl

Od 10. března do 10. června budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si výstavu téměř dvou set exponátů – vypreparovaných lidských těl, která jsou uchovávána pomocí speciální metody, tzv. plastinace.

Od 10. března do 10. června budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si výstavu téměř dvou set exponátů – vypreparovaných lidských těl, která jsou uchovávána pomocí speciální metody, tzv. plastinace. Při použití této metody je tkáň vložena do acetonu, který v ní nahradí všechny tělesné tekutiny.

Současná výstava přináší oproti výstavě z roku 2007 desítky nových exponátů, ale také exponáty, které slavily velký úspěch již na výstavě před několika lety. Návštěvníci tak budou moci spatřit kuřácké plíce, „model“ krevního řečiště či Diskobola, jehož součástí jsou i nejrůznější chirurgické nástroje.

Těla, která je možné na výstavě zhlédnout, darovali anonymní dárci, kteří zemřeli přirozenou smrtí. Cílem organizátorů je ukázat na jejich konzervovaných tělech, k jakým poškozením lidského těla může docházet kvůli kouření, přejídání nebo nedostatku sportu. Snaží se předvést, že je přece jen lepší věnovat se vsému tělu a zdravotním komplikacím předcházet. Zároveň výstava návštěvníky seznamuje s fungováním lidského těla a možnostmi současné medicíny.

Přestože autoři zřejmě pořádají výstavu s dobrými úmysly, vyvolává akce i mnoho záporných reakcí jak v zahraničí, tak i u nás. V Čechách proti ní vystupují například odborníci z lékařského oboru a členové KDU-ČSL. Výstavu nepovažují za jedinečnou možnost, jak se seznámit s fungováním lidského těla, ale naopak za neetickou akci, při které je nevhodně zacházeno s mrtvými a která má za cíl hlavně dostatečně vydělat a šokovat.

Je možné, že by zřejmě mnozí návštěvníci na výstavu nepřišli, pokud by byly exponáty vystaveny staticky jako v kabinetu biologie. Na druhou stranu pokud člověk skutečně touží po poznání, jistě k tomu nepotřebuje vidět zakonzervované tělo v podobě hráče basketbalu, ale bude se stejně živým zájmem sledovat právě „obyčejné“ konzervované tělo v klasické vzpřímené poloze. Výstava také vyvolává názory o úpadku dnešní společnosti, kdy lidé soutěží na internetu o lístky, aby si mohli prohlédnout rozebrané tělo jako senzaci, bez hlubší touhy po vzdělání. Je však jasné, že i letošní výstava bude trhat kasy a přivede další stovky, ne-li tisíce nových návštěvníků.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio