Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V USA nemá naše maturita obdoby, aneb školství očima čechoameričanky

Momentální situace našeho školství je tak trochu k pousmání, nebo lépe řečeno – k pláči. O tom, jak náš systém zadrhává, toho bylo napsáno již mnoho, ale ohledně toho, jak to chodí jinde, máme často poněkud mlhavou představu. Má bývalá spolužačka se před čtyřmi lety odstěhovala s rodiči do USA. Prošla si zde střední školou a má za sebou již první rok na univerzitě. Zeptala jsem se na středoškolské a vysokoškolské studium právě jí mimo jiné i proto, že zakusila jak český tak americký systém školství, a může je srovnávat.
Co teď studuješ za školu?

Momentálně studuji zpěv na Boston Conservatory, to je univerzita. V září půjdu do druhého ročníku.

A co jsi studovala předtím?

Předtím jsem studovala na normální střední škole bez uměleckého zaměření, na James Madison High School („high school“ je v doslovném překladu „vysoká škola“, nicméně v angličtině tento termín označuje střední školu, pozn. autorky). To bylo ve Virginii, teď jsem na škole v Bostonu.

Je pravda, že většina testů na střední v USA je na a-b-c ? A jak se známkuje?

Něco pravdy na tom je. Všechny testy, které jsem na střední psala, byly na poloviny. Polovinu, která měla možnosti a-b-c-d-e a pak polovinu se psanou esejí. Ono je hodně jednoduché říct, že když má člověk možnosti, je vše lehčí, ale není to tak úplně pravda. U nás v Čechách, jsem to mohla v testu tzv. „vokecat“. Většinou to vyšlo a měla jsem za jedna, ale když máš pět možností a prostě nevíš, nic s tím nenaděláš. Známkuje se následovně:  A(1), B(2), C(3), D(4), F(5). Veškeré hodnocení je postaveno na procentech.

Mohla bys mi říct něco o závěrečných zkouškách na střední, obdobě našich maturit?

Na americké střední jsou velké závěrečné zkoušky na konci každého roku. Samozřejmě, že v Čechách jsou taky pololetky, ale v Americe jde o zkoušky mnohem detailnější, delší a úmornější. Většinou tvoří asi tak 60 % celkové známky na vysvědčení. Hlavní rozdíl je asi v tom, že na konci čtvrtého roku není „maturita“, kde by se zkoušelo z učiva ze všech čtyř let. To však neznamená, že je to v Americe jednodušší. Tam, když se chce člověk dostat na vysokou školu, musí společně s přihláškou poslat všechna vysvědčení za čtyři roky studia na střední. Všechna jsou důležitá. U nás v Čechách je to tak, že když člověk jakž takž „proplouvá“ a pak má maturitu za samé jedničky, vše se mu odpustí.

Jsou zkoušky na konci čtvrtého ročníku náročnější než na konci těch předchozích?

V podstatě ne. Jen je složitější učivo.

Při přijímacích zkouškách na univerzitu rozhodují pouze známky za celé čtyři roky? Žádné zkoušky se nedělají?

Zas tak jednoduché to není. Zaprvé musíš poslat známky ze střední a potom musíš složit tzv. SAT test. To jsou prostě všeobecné znalosti z angličtiny (slovní zásoba, čtení, psaní, porozumění textu) a matematiky, prostě fuj. Je to hodně stresující pětihodinová zkouška. Z toho dostaneš bodové ohodnocení a to pak posíláš na univerzitu, kam se hlásíš. Většina škol uvádí, kolik nejméně bodů musíš mít, aby o tobě vůbec začali uvažovat. A potom má každá škola vlastní testy, kde musíš psát eseje. Některé školy chtějí dokonce třeba čtyři eseje na různá témata. Všichni říkají, že zrovna ty eseje jsou nejdůležitější, protože právě tím se člověk liší od ostatních, tím vyčnívá z davu.

Ty SAT testy musí psát všichni uchazeči o studium na univerzitách bez rozdílu? Je možné psát tento test vícekrát?

Ano, všichni, kdo chtějí jít na vysokou, si tím musí projít a někteří to berou tak vážně, že celý rok chodí na speciální doučování. Dobré na tom je, že na ten test můžeš jít kolikrát chceš a pošleš svůj nejlepší výsledek.

Ale předpokládám, že si další pokusy platíš, je to tak?

Samozřejmě, za každý test, na který jdeš, musíš zaplatit kolem 70 $.

Jsou ty SAT testy stejné pro všechny? Dá se říct, že jsou obdobou našich SCIO testů?

Ty testy jsou stejné úplně pro všechny v celých Spojených státech. V každém státě probíhá test v ten samý den, aby se lidé nemohli informovat od někoho, kdo už to má za sebou.

Pokud jde o tvůj vysokoškolský život v USA, máš na škole semestrální rozdělení?

Ano, každý rok má dva semestry a v každém semestru jsou dvě zkoušková období – v polovině a na konci. Vzhledem k tomu, že první semestr končí kolem 13. prosince, pololetní zkoušky máme už v říjnu, což je šílenost.

Zaznamenala jsi nespokojenost českých studentů směřující k zpoplatnění vysokých škol a zmatek ohledně letošních státních maturit?

Samozřejmě, že zaznamenala. Zaprvé, moji bývalí spolužáci maturovali letos, takže jsem útržky slyšela od nich a také s rodiči sledujeme všechny možné novinky na internetu.

A co na to říkáš?

No tak, každý začátek je těžký. Státní maturita je nová věc a asi holt pár let potrvá, než se to zaběhne a přijde se, jak na to. Ale taky děkuju všem svatým, že jsem si tím nemusela projít.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio