Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vatikán si posvítí na práskače v katolické církvi

Papež Benedikt XVI. si (téměř) osobně posvítí na to, odkud a jak unikají z nejvyšších kruhů katolické církve citlivé informace. Interní vyšetřování má zjistit, jak došlo k úniku citlivých dokumentů, které v loňském roce vyvolaly skandál.

Papež Benedikt XVI. si (téměř) osobně posvítí na to, odkud a jak unikají z nejvyšších kruhů katolické církve citlivé informace. Interní vyšetřování má zjistit, jak došlo k úniku citlivých dokumentů, které v loňském roce vyvolaly skandál. Ve vatikánském deníku L'Osservatore Romano to v sobotu uvedl místopředseda vatikánské vlády Giovanni Angelo Becciu.

Tajné dokumenty, jejichž pravdivost a závažnost je soustavně zpochybňována, usvědčují církevní hodnostáře z údajné korupce, finančních machinací a mocenských bojů v nejvyšších kruzích římskokatolické církve. Toto skandální odhalení přišlo pro Vatikán v nejhorší možný čas – v době, kdy se papežský stát snažil získat dobrozdání Evropské komise, že s financemi hospodaří správně a transparentně. Podle Becciua nyní Vatikán podnikne kroky nezbytné k tomu, aby potrestal všechny „neloajální“ a „zbabělé“ hodnostáře, kteří zveřejnili tyto důvěrné údaje. Nabízí se však otázka, zda by Vatikán spíše než viníka těchto úniků neměl hledat zdroje a viníky korupce, na kterou onen „práskač“ upozornil.

Dalším finančním skandálem, který se v poslední době točí okolo Svatého stolce, je totiž údajné praní špinavých peněz, jež má ve Vatikánu probíhat. Pro neprůhlednost a nejasnosti kolem prováděných finančních transakcí loni italské banky zablokovaly účty vatikánské banky. Ta spravuje finance nejen Vatikánu, ale i mnoha katolických organizací po celém světě. Od prodávání odpustků zdá se církev za staletí přešla k o mnoho důmyslnějším způsobům výdělečné činnosti, jen co je pravda. Je však nutno dodat, že žádná z podezření se zatím nepotvrdila.

A jak chce vlastně papežský stát své interní vyšetřování vést? Podle slov Giovanniho Becciua se tak stane „ustavením speciální vyšetřovací komise“. To zní sice ctnostně, avšak ustavování komisí je v historii i současnosti téměř běžně bráno jako jakési prázdné gesto, které svým zvukem uspokojí média a veřejnost, avšak málokdy vede ke kontrétnímu výsledku. Uvidíme, třeba tomu v tomto ne zrovna běžném státě bude jinak.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio