Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ve Varnsdorfu se demonstrovalo, lidé nechtějí nová ghetta

„Bydlím v Kovářské 20 let a situace už je neúnosná. V garsonce bydlí osm lidí. Po domě běhají psi, kteří nikomu nepatří," zazněl na demonstraci dopis jedné obyvatelky panelového domu.

„Bydlím v Kovářské 20 let a situace už je neúnosná. V garsonce bydlí osm lidí. Po domě běhají psi, kteří nikomu nepatří," zazněl na demonstraci dopis jedné obyvatelky panelového domu.

Na shromáždění byl přečten i text otevřeného dopisu vládě s mottem "Nechceme ve Varnsdorfu vznikající ghetta" a lidé jeho znění podpořili svými podpisy. „Vyzvali jsme občany, aby se podepsali pod dopis vládě, kterým reagujeme na vznikající ghetta ve Varnsdorfu v ulicích Kovářská a Pražská. Tento neudržitelný stav není problémem jen těch, kdo v těchto lokalitách musí žít. Pokud se nezmění podmínky pro udílení sociálních dávek, bude to již zítra problém všech," uvedl organizátor akce Petr Heinrich. „Bezpečnostní situace v regionu není dobrá a nikdy nebude, protože se do výběžku stěhuje z jiných míst stále více nepřizpůsobivých Romů, kteří nemají práci a nedbají na zákony a nelámou si hlavu s pravidly slušného chování,“ doplnil.

Demonstrace probíhala poklidně. Narušili ji sice aktivisté z Holešovické výzvy, která se zabývá protivládními demonstracemi, přesto nebyl nutný zásah policistů. Hodinu po zahájení protestu, tedy v 16 hodin, se měli přítomní lidé vydat na pochod Varnsdorfem. Cesta byla plánována směrem k ubytovně Sport a panelovým domům v Kovářské ulici, kde žijí převážně Romové. Předseda varnsdorfských Mladých sociálních demokratů Lukáš Kohout ale nakonec protestní pochod zrušil. Loni byl právě on v čele demonstrací, které vyvrcholily 10. září. Ten den se protest neobešel bez zásahu policistů a bylo použito i vodní dělo.

Není divu, že se po mnoha incidentech tamní obyvatelé cítí ohroženi a neúnavně vyžadují řešení situace. O její alespoň částečné zlepšení nejen ve Varnsdorfu by se měla postarat speciální jednotka policistů, přestože i její vznik byl z finančních důvodů ohrožen.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio