Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Véčkaři možná v úterý vůbec nedorazí, domnívá se Nečas

Na dohodě mezi občanskou demokracií a Věcmi veřejnými momentálně závisí, zda vláda vydrží, nebo bude nutné uspořádat předčasné volby. Rozhodující schůze mezi koaličními partnery se má odehrát v úterý 10. dubna. Premiér Petr Nečas ale zpochybnil, jestli véčkaři vůbec dorazí.

Na dohodě mezi občanskou demokracií a Věcmi veřejnými momentálně závisí, zda vláda vydrží, nebo bude nutné uspořádat předčasné volby. Rozhodující schůze mezi koaličními partnery se má odehrát v úterý 10. dubna. Premiér Petr Nečas ale zpochybnil, jestli véčkaři vůbec dorazí. Podle Karolíny Peake však strana počítá s dlouhým jednáním.

„Zdůraznil jsem jim, že vláda musí být schopna uskutečňovat svoji rozpočtovou politiku. Stejně tak je legitimní, aby koalice provedla revizi vládního programového prohlášení, protože je evidentní, že z časových či rozpočtových důvodů nebude možné některé cíle naplnit,“ vyjádřil se premiér. Zástupcům Věcí veřejných prý oznámil, že odmítá měnit priority a vpisovat nové věci do programového prohlášení.

Pokračování vlády podmínil Nečas dohodou o rozpočtech. Na dalších požadavcích už potom nezáleží. Hlavní je, aby se deficity státních rozpočtů pro roky 2013 a 2014 ocitly pod třemi procenty HDP. Na tom se ODS shodla s  TOP 09. Tento krok by v úterý měla projednávat zúžená skupina ekonomických ministrů, na zbytek jednání se sejdou čtyři představitelé za každou ze tří koaličních stran.

Mělo by dojít i k určení termínů schůzek ve formátu K9. Na nich budou zástupci řešit problémy týkající se Lesů ČR, situací na NKÚ, problémy se sociálními dávkami a podobně. I tím podmínily Věci veřejné své setrvání ve vládě.

Premiér však počítá i s tím, že Věci veřejné mohou odvolat svoji účast na úterním setkání. „Teoreticky se v úterý nemusíme dohodnout. Pak to bude mít jednoznačný dopad. Minimálně ODS bude považovat koaliční projekt za ukončený a grémium strany projedná způsob spuštění předčasných voleb,“ říká Nečas.

Sociální demokraté budou zatím s vyvoláváním hlasování o nedůvěře čekat na další vážný důvod, jak sdělil novinářům v Jihlavě předseda strany Bohuslav Sobotka. Očekává, že v létě může nastat další vládní krize, pokud se podaří tu současnou zažehnat.

Není zrovna pravděpodobné, že by Věci veřejné na schůzi nedorazily. Zástupci se pokoušeli jednání vyvolat a nemají co ztratit, když přijdou. Nicméně se nemůžeme divit, že Petr Nečas i takovou možnost zmiňuje. Názory véčkařů se mění, jako by se pohybovaly na horské dráze, a nedá se předem počítat s tím, jak se rozhodnou příště.

Náhlá hrozba demisí se velmi záhy převtělila v nadšené přijetí kompromisu. I přesto, že nejmenší vládní strana prve hlásala „vše, nebo nic“. Vtipy ohledně toho, že John řekl „přineste mi demise“, ale myslel „přineste mi demi-sec“ (šumivé víno), jsou dost pochopitelné. VV nejspíš v úterý dorazí, ale otázka je, jestli skutečně přijmou Nečasovy podmínky, které jim prý úplně vyhovují, nebo opět obrátí.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio