Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vejce by neměla stát nad 5 Kč, obchodníci zneužívají situace

Cena vajec v českých obchodech je posledními dny velmi diskutovaným tématem. Z nařízení Evropské unie se musely zlepšit podmínky chovu slepic. Došlo tak k výraznému poklesu produkce, čímž se radikálně zvýšily ceny.

Cena vajec v českých obchodech je posledními dny velmi diskutovaným tématem. Z nařízení Evropské unie se musely zlepšit podmínky chovu slepic. Došlo tak k výraznému poklesu produkce, čímž se radikálně zvýšily ceny. Jak se ale nyní ukázalo, tato řetězová reakce nejspíš nemusela zapůsobit tak silně. Podle vyjádření šéfa agrární komory Jena Veleby obchodníci zneužili paniky kolem nedostatku zboží a zcela neúměrně zvedli marže.

Začátkem roku pokrývali chovatelé jen 60 % spotřeby vajec v zemi. Situace by se měla zlepšit v dubnu, ale zatím je na českých pultech výrazný nedostatek.

Přesto by jedno vejce nemělo podle Veleby přijít na více než pět korun. Velkochovatelé nosnic za ně totiž nedostanou ani čtyři koruny. Přidaná hodnota obchodníka je navíc minimální, jelikož tato surovina nevyžaduje další práci. V obchodech se však setkáváme i s cenami pohybujícími se kolem sedmi korun. Obchodníci zkrátka viděli převis poptávky a rozhodli se zneužít toho ve svůj prospěch.

Mluvčí sítě hypermarketů Globus Libor Tomáš v únoru sdělil ČTK, že se o vejcích smlouvat nedá. „O nákupních cenách není možné v současnosti s dodavateli vyjednávat, i když si myslíme, že jde o umělé navyšování nákupních cen.“

Zdánlivě se zde mluví o problému v řádu pouhých několika korun. Na druhou stranu spousta lidí jen velmi neochotně sahá hluboko do kapsy a cena vajec se pro mnohé stala poslední dobou alarmující. Pro některé to byla ukázka dalšího úskalí, které nám přinesl vstup do Evropské unie. Tento případ jistě nezmění názor člověk na to, zda bude pro Unii či proti ní. Do budoucna by ale měli lidé alespoň vědět, zda mají nadávat na politické reformy nebo hrabavé ruce obchodníků.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio