Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Veřejnost je zvána k smutečnímu průvodu

Ve středu v 8:00 se vydá smuteční průvod z Pražské křižovatky na Pražsky hrad, kde bude poté ve Vladislavském sále vystavena rakev. V pátek se pak odehraje samotný pohřeb.

Ve středu v 8:00 se vydá smuteční průvod z Pražské křižovatky na Pražsky hrad, kde bude poté ve Vladislavském sále vystavena rakev. V pátek se pak odehraje samotný pohřeb. Oficiální webové stránky Pražského hradu uvádí trasu smutečního průvodu: „Smuteční průvod vyjde v 10:00 hodin z areálu kasáren Hradní stráže v pražské Loretánské ulici a bude pokračovat přes Hradčanské náměstí. Do areálu Pražského hradu vstoupí Bránou gigantů a dále přes I., II. a III. nádvoří do Starého královského paláce. Rakev s ostatky prezidenta Havla bude poté uložena na katafalk a vystavena ve Vladislavském sále.“ Kancelář Václava Havla a manželka Dagmar Havlová zvou veřejnost, aby se celé akce zúčastnila.Na pohřeb se chystá mnoho státníku: Účast potvrdil francouzský prezident Nicolas Sarkozy, manželé Clintonovi, bývalý polský prezident Lech Walesa, od slovenských sousedů premiérka Radičová a prezident Ivan Gašparovič. Také dorazí gruzínský a slovinský prezident a další osobnosti.

Havlovy ostatky symbolicky pojedou ve stejné lafetě, ve které bylo převezeno Masarykovo tělo. Lafetu potáhnou kladrubští vraníci a převoz má zabezpečovat téměř 600 příslušníků jednotek armády ČR a Hradní stráže.

Chystaný státní pohřeb se v médiích často přirovnává k úmrtí T. G. Masaryka v roce 1937, ovšem tento pohřeb měl vzhledem ke stupňujícímu se napětí a hrozbě válečného konfliktu nádech lidové manifestace, podobný význam měl v roce 1948 také Benešův pohřeb. V dnešních dnech se žádné katastrofické scénáře kvůli odchodu Václava Havla jako garanta demokracie a svobody nečekají. I tak se však mnoho lidí i sdělovacích prostředků zabývá otázkami morálky, etických hodnot a společenského i názorového posunu. Sám Havel často opakoval, že „jednou budeme dál“ a optimisticky věřil v lepší budoucnost.  Jeho smrtí možná končí jedna etapa naší doby, jak některé média ráda zdůrazňují, ale můžeme stejně jako zesnulý prezident věřit, že ta nová epocha bude ještě lepší.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio