Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vězni si stěžují na malé cely, žalují stát

Česká justice se bude opět zabývat žalobou vězňů. V nejbližší době bude obvodní soud pro Prahu 2 řešit další žalobou vězňů, v níž si stěžují na přeplněné věznice a místní nevyhovující podmínky.

Česká justice se bude opět zabývat žalobou vězňů. V nejbližší době bude obvodní soud pro Prahu 2 řešit další žalobou vězňů, v níž si stěžují na přeplněné věznice a místní nevyhovující podmínky. Ve zvěřejněné žalobě také obviňují z falšování statistik, pokryteckého lhaní státu a nečestného jednání vězeňských dozorců. Také negativně hodnotí skutečnost, že je na každé cele pouze jedno umyvadlo a jeden záchod, což je ale podle zákoa naprosto v pořádku.

Tato žaloba však není v nedávném čase úplně první. Již minulý rok v říjnu přišla první desítka vězňů s trestním oznámením na ministerstvo spravedlnosti. To se týkalo hlavně nedostatku místa v celách. Zákon totiž nařizuje, aby každý vězeň měl pro sebe alespoň čtyři metry.

V listopadu téhož roku navíc vyšly najevo jisté skutečnosti z oblasti věznic. Do médií se dostaly informace o podmínkách, které panují na celách a obecně ve věznicích. "Na cele bylo šest osob v prostoru stěží pro osoby tři. Teplá voda tekla třikrát denně a třikrát denně zapnuli elektrický proud – na cele byl umístěn vařič," popsal serveru Aktualne.cz situaci ve věznici na Mírově Albert Žirovnický, vězeň odpykávající si šestnáctiletý trest za vraždu. Podle zákona o výkonu vazby musí být pro každého vězně v cele lůžko a skříňka na uložení osobních věcí. Dále by cela měla být vybavena stolkem s židlemi v počtu odpovídajícím počtu vězňů a sociálním zařízením, odděleným od zbývajícího prostoru.

Vypadá to, že nakonec budou mít vězni lepší podmínky, než normální lidé. Pak pro rodinu žijící v garsonce bude výhodnější přijít o čistý trestní rejstřík a přestěhovat se do věznice. Měl by se náš stát starat o to, aby se vězni měli dobře, i přesto, že jejich "nelidské" podmínky, jak uvádějí, jsou v ostatních věznicích v Evropě naprosto normální? Je otázka, jestli se stát rozhodne věnovat peníze na vybavení věznic, které vezme jiným sektorům, kde finance budou chybět, nebo prostě nechá "nelidsky" trpět naše problémové spoluobčany.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio