Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Viewegh zvítězil nad bulvárem, za lež dostane vyšší odškodné

Ústavní soud rozhodl v prospěch Michala Viewegha. Známý spisovatel se nespokojil s odškodným ve výši 200 tisíc korun, požadoval pět miliónů korun. Bulvární deník zveřejnil nepravdivou informaci o jeho milostném životě.

Ústavní soud rozhodl v prospěch Michala Viewegha. Známý spisovatel se nespokojil s odškodným ve výši 200 tisíc korun, požadoval pět miliónů korun. Bulvární deník zveřejnil nepravdivou informaci o jeho milostném životě.

Michal Viewegh již dlouhou dobu bojuje proti nízkým sankcím za otištění nepravdivých zpráv. Tato malá hrozba totiž bulvár neodradí od toho, aby nadále přinášel nepravdivé informace. Spisovatel se soudil s deníkem Aha!, který přinesl informaci o jeho údajném mileneckém poměru. Reklamu na článek potom několikrát vysílala televize, takže se masivně rozšířila. Stalo se tak v roce 2004, Vieweghova manželka byla tehdy v jiném stavu. Spisovatel je přesvědčen, že se stal obětí komerčního zájmu. Lež ho hluboce zasáhla, stejně jako jeho okolí.

Vysoudil 200 tisíc korun, ale nebyl spokojený. Verdikt prý neobsahoval právní rozbor ani právní hodnocení nemajetkové újmy. Podle všeho se teď suma, kterou jako odškodění obdrží, může i několikanásobně zvednout. Ústavní soudci rozhodli, že by bulvární média měla platit za lži a nepřesné informace, které zveřejní. Tato jejich činnost jim totiž přináší výdělky. Kromě toho by zvýšení částek mělo působit i jako prevence.

V případě Michala Viewegha šlo údajně o výrazný zásah do intimní sféry soukromého života. Deník Aha! prý poškodil jeho lidskou důstojnost za účelem navýšení vlastních zisků. „Totálně si něco vymyslet, a ještě z té nejintimnější sféry, to je doopravdy za hranou,“ řekla soudkyně Eliška Wagnerová.

Michal Viewegh inicioval spolu s hercem Markem Vašutem petici proti nevybíravým praktikám českého bulvárního tisku, ke které se přidalo mnoho dalších slavných osobností. Poukazovali na „nevkus, netaktnost, vulgaritu, polopravdy vydávané za pravdu, provokace, fotomontáže, smyšlené rozhovory, bezohlednost a neskrývaný novinářský hyenismus".

Vieweghovo vítězství ve sporu s bulvárním deníkem je velice důležitým okamžikem a dokazuje, že vytrvalost není bezvýsledná a člověk by si měl stát za tím, pro co se rozhodne. Jeho případ zdaleka není jediným, kdy otištěné nepravdy způsobily nějaké osobnosti povážlivé problémy. Pokud se sankce za podobná pochybení zvednou a bulvárních lží se objeví méně, bude to nesporně velká výhra nejen pro Michala Viewegha.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio