Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Víme, kdo má největší šanci stát se prezidentem České republiky

Přesvědčte se sami, sečetli jsme pro vás předvolební průzkumy.

Média na nás ze všech stran chrlí, kdo je dle jejich průzkumů ten opravdu největší favorit na post prezidenta. A mají pravdu, byť jen částečnou. Každé médium totiž cílí na trochu jinou část publika. Jedni čtou Blesk a Mladou frontu ani neotevřou, druzí mají čtenářský vkus přesně opačný. Nikdy se tak nedozvíte ucelený pohled na to, kdo opravdu vede. Dozvíte se jen, kdo vítězí u určité čtenářské skupiny.

Pojďme se proto podívat, kdo má tu opravdu největší šanci dostat se na Pražský hrad. V našem součtu záměrně vynecháme hlasy pro již vyřazené kandidáty Tomia Okamuru, Janu Bobošíkovou a Vladimíra Dlouhého. Budeme vycházet z nejnovějších průzkumů všech níže uvedených médií.

Na serveru iDnes.cz by prezidentské volby vyhrál Vladimír Franz před Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem. Franz zvítězil se ziskem 31 %, Schwarzenberg získal 19 % a Zeman 14 %. V celém průzkumu hlasovalo 53 758 lidí.

Na Novinky.cz by se vítězem stal opět Vladimír Franz se ziskem 33 %. Druhý by byl Jan Fischer s 22 % a na třetím místě by se umístil Miloš Zeman, který dostal 20 %. Naopak neuspěl například Karel Schwarzenberg, který získal pouhých 9 %. Celkem hlasovalo 65 357 lidí.

Čtenáři deníku Blesk zvolili prezidentem Miloše Zemana s 27 %, který by tak porazil Jana Fischera, pro kterého hlasovalo 25 % všech čtenářů. Za nimi se v anketě umístil Vladimír Franz s celkovým ziskem 18 % hlasů. Ankety se účastnilo 48 472 čtenářů.

Podle ankety webu Aktuálně.cz by vládl Vladimír Franz s 33 %. Poraženými by zůstali Fischer (16 %) a Schwarzenberg (15 %). Souboj o třetí místo byl velmi vyrovnaný, stejně procent jako Schwarzenberg, ale přeci jen o pár hlasů méně měl Miloš Zeman. Hlasovalo 30 248 čtenářů.

Hlasování na Lidovky.cz ovládl Franz se ziskem 35 %, druhý skončil Karel Schwarzenberg s 22 % a na třetím místě se umístila Táňa Fischerová se ziskem 10 %. V tomto průzkumu naprosto propadl Jan Fischer, který získal pouze 4 %. Hlasovalo 37 941 čtenářů.

Po součtu všech průzkumů ve výše jmenovaných médiích je pořadí následovné:

1.  Vladimír Franz: 30 %

2.  Miloš Zeman: 16,8 %

3.  Jan Fischer: 16 %

4.  Karel Schwarzenberg: 14,8 %

5.  Táňa Fischerová: 8 %

6.  Jiří Dienstbier: 5,4 %

7.  Zuzana Roithová: 5 %

8.  Přemysl Sobotka: 4 %

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio