Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vinaři se zlobí, víno by se mohlo danit

Doposud se spotřební daň vztahovala jen na pivo, Kalousek chce ale zdaňováním vína vytvořit nový zdroj financí pro státní rozpočet. Ministr potvrdil, že pro rok 2013 a 2014 jisté změny v daňových opatřeních plánuje.

Doposud se spotřební daň vztahovala jen na pivo, Kalousek chce ale zdaňováním vína vytvořit nový zdroj financí pro státní rozpočet. Ministr potvrdil, že pro rok 2013 a 2014 jisté změny v daňových opatřeních plánuje. Jeho mluvčí Ondřej Jakob dodal, že další podrobnosti zatím nejsou známy, návrh totiž není více rozpracovaný. Je tedy připraven jako předmět k diskuzi, jak ovlivnit příjmy a výdaje státního rozpočtu v souvislosti s celkovým vývojem financí.

Proti připravovanému návrhu se ale ozvali vinaři. Předseda Svazu vinařů Jiří Sedl nechce, aby byli vinaři z Česka znevýhodňováni oproti těm z jiných zemí Evropské unie. V ostatních státech se podle Sedla spotřební daň z vína neodvádí. Jestli opravdu k zavedení daně dojde, bude se vztahovat i na dovážené víno, což tak jeho obavy ze znevýhodnění domácích vinařů vyvrací.

Co se piva týče, přijde si stát v současnosti na 32 haléřů na litr a na stupeň. Koupí půllitru desetistupňového piva tak přispějete státu díky spotřební dani 1,6 korun. Kdo si potrpí spíš na pivo dvanáctistupňové, obohatí státní kasu o 1,92 korun. Předseda vinařů si stojí za tím, že daň u vína nedává smysl a zavinila by ztrátu nejlevnějších značek. Na rozdíl od piva nebo tvrdého alkoholu totiž u vína neplatí, že čím více má procent alkoholu, tím je jeho cena vyšší. Z levnějších vín by se tak mohla odvádět nejvyšší daň, což by uškodilo jejich prodeji.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio