Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vláda jedná o kontrasignaci prezidentských milostí

Poprvé se svým návrhem sociální demokraté neuspěli, teď ji má ve svých rukou vláda. „Jsme v systému parlamentní demokracie a tady máme vrcholnou veřejnou funkci, která, jak se ukazuje, je mimo jakoukoliv kontrolu.

Poprvé se svým návrhem sociální demokraté neuspěli, teď ji má ve svých rukou vláda. „Jsme v systému parlamentní demokracie a tady máme vrcholnou veřejnou funkci, která, jak se ukazuje, je mimo jakoukoliv kontrolu. Proto navrhujeme změnu, aby všechny typy milostí byly kontrasignovány premiérem či pověřeným členem vlády," uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Tento návrh souvisí i s nejasnostmi kolem udělování prezidentských milostí Václava Klause (více zde) a s podezřením z korupce. Udělování milostí hlavy státu si v poslední době vyžádalo obzvláště velkou pozornost, naneštěstí v negativním slova smyslu. Doteď se nejméně dvěma případy zabývá policie, Hrad přesto jakoukoli formu korupce ve věci Klausových milostí odmítá.

Návrh novely sociálních demokratů vyvolal pozitivní ohlasy i od zástupců TOP 09, Klaus se ale staví ostře proti. Minulý týden se nechal slyšet, že udělování milostí by mělo zůstat čistě v kompetenci prezidenta, jedná se totiž podle něj o užitečné obohacení soudního systému. A Klausovi se nelíbí ani varianta, u které by měl kromě prezidenta figurovat i předseda vlády nebo její pověřený člen, jelikož jde prý o složitou a časově náročnou agendu.

Zrušení milostí by rozhodně nebyl dobrý krok, protože skutečně významným způsobem doplňují soudní moc v Česku. Jejich kontrasignace možná působí poměrně rozumně. Rozhodnutí by mohlo být objektivnější a výskyt nejasností s nimi souvisejících by se omezil. Že by si toto opatření vyžádá nějaký čas navíc je samozřejmé, přesto považme, jestli má být zrovna čas klíčovým důvodem pro to, aby kontrasignace nebyla schválena.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio