Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vláda zvýší daně bohatým

Ministr financí Miroslav Kalousek chce navýšit zdanění movitých lidí. Vyšší daňové sazbě oproti té běžné mají nově podléhat příjmy nad strop sociálního pojistného, tedy zhruba nad 100 000 korun měsíčně. Do státního rozpočtu by díky tomu mělo ročně přibýt čtyři až pět miliard korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek chce navýšit zdanění movitých lidí. Vyšší daňové sazbě oproti té běžné mají nově podléhat příjmy nad strop sociálního pojistného, tedy zhruba nad 100 000 korun měsíčně. Do státního rozpočtu by díky tomu mělo ročně přibýt čtyři až pět miliard korun. Ministr to oznámil v neděli 18. března v pořadu Otázky Václava Moravce, kde v tomto kontextu také zmínil, že úspory jsou jasnou prioritou současné vlády.

„Pokud se vláda nedohodne na úsporách, tak končí jakýkoliv důvod její existence,“ prohlásil ministr v České televizi. Kalousek chce v rámci snahy o snižování státního deficitu letos uspořit 24 miliard. Z velké části by tyto peníze měly jít z vládních resortů - například z ministerstva obrany a školství. Ministři ale tvrdí, že plány jsou nereálné a v jejich resortech již není, odkud finance brát a na čem ušetřit.

Daň z příjmu fyzických osob nyní činí 15 procent, v rámci daňové reformy by se údajně měla od roku 2015 zvýšit na 19 procent. Zdanění právnických osob, tedy firem, zůstane zatím nezměněné. Další novinkou však má být zvýšení DPH o jeden procentní bod na 21 a 15 procent. To do rozpočtů podle Kalouska ročně přinese 16 až 18 miliard korun navíc. Opozice, v pořadu zastoupená místopředsedou ČSSD Haškem, je přesvědčena, že tento krok je nešťastný a povede ke znevýhodňování určitých skupin obyvatel.

Hašek je proti plošnému zvyšování DPH, naopak progresivní daň z příjmu podporuje. Kalousek je však přesvědčen, že je zapotřebí udělat oboje. Bohatší občany, respektive občany s větším příjmem, žádal o pochopení.

Ministerstvo financí propočítalo, že pokud chce republika dodržet schválený schodek rozpočtu a trend snižování deficitu, v roce 2013 bude oproti letošku muset ušetřit téměř dvojnásobek – 42,4 miliardy Kč, v roce 2014 potom dokonce 84,4 miliardy. Ať už jsou tato čísla reálná či nikoliv, nevypadají ani neznějí nijak příjemně. A když už i politici z TOP 09 mluví o progresivní dani z příjmu jako o jediné možnosti, zdá se, že z kolotoče úspor a nedostatku financí se naše republika jen tak nevymotá.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio