Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vládní krize u konce, premiér se dohodl s VV

Ani ne čtrnáct dní po rezignaci ministra školství Josefa Dobeše se vláda potácí v další krizi. Začátkem týdne vyšly Věci veřejné opět s ultimátem.  Na úterním zasedání grémia strany se její ministři zavázali podat podmíněnou demisi nabývající platnost prvního května.

Ani ne čtrnáct dní po rezignaci ministra školství Josefa Dobeše se vláda potácí v další krizi. Začátkem týdne vyšly Věci veřejné opět s ultimátem.  Na úterním zasedání grémia strany se její ministři zavázali podat podmíněnou demisi nabývající platnost prvního května. Důvodem byl nesouhlas s navrhovaným rozpočtem a snaha přinutit ostatní koaliční strany, aby se zabývaly kauzou Lesů ČR nebo církevními restitucemi.

ODS a TOP 09 takovéto jednání odsoudily a požadavkům nehodlají za daných podmínek ustoupit. Premiér Nečas dal Věcem veřejným čas do příštího úterý, aby své rozhodnutí pečlivě zvážily. Je ochoten s nimi o požadavcích konstruktivně jednat.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že se jeho strana postupem VV odmítá vůbec zabývat. Podpořil premiéra s přesunem do konstruktivního jednání, podporuje například návrh na sloučení některých ministerstev, který by měl ušetřit finanční prostředky. V případě, že by se koalice nedohodla a Věci veřejné vládu opustily, Nečas ani Kalousek nepokládají za přijatelné sestavení menšinové vlády ODS a TOP 09. Za takovéto situace by dle nich byly lepší předčasné volby. Stejný názor má i prezident Václav Klaus, jako nejhorší řešení pak pokládá sestavení přechodné úřednické vlády.

Zdánlivě vyhrocená krize, o které média hovoří jako o „doposud nejhlubší“, však zjevně nebude mít dramatické pokračování. Případnou demisi odmítl podat ministr dopravy Pavel Dobeš nebo místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí Karolína Peake. Předseda VV Radek John již v úterý večer oznámil, že ministři prozatím demise nepodají, jen ji napíší. Středeční výzvu premiéra k jednání ocenil John jako vstřícný krok. „Celá ta akce byla kvůli jednání, cíle bylo dosaženo“ uvedl. Řešení krize tak možná skončilo dříve, než vůbec začala. Pokud opravdu dojde k dohodě, všechny strany se mohou prohlásit za vítěze.

Je nutno podotknout, že takovýto způsob vynucování si pozornosti použily Věci veřejné již několikrát, pokaždé se stejným výsledkem. Proto ani v tomto případu většina lidí nepočítala, že by to mohlo skončit jinak. Přesto by si podle průzkumu agentury SANEP předčasné volby přálo 56,2 % občanů, pokračování vlády ve stávajícím složení pak pouze 6,2 %. Pokud v této krizi můžeme hovořit o něčí prohře, je právě na straně občanů.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio