Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vnitro osvobodí policisty od zbytečné administrativy

Policisté musí trávit spoustu času zakládáním a archivací spisů, a to i přes to, že se jedná o drobné krádeže či méně závažné trestné činy.

Policisté musí trávit spoustu času zakládáním a archivací spisů, a to i přes to, že se jedná o drobné krádeže či méně závažné trestné činy. „Stále si stěžujeme na to, že policisté tráví příliš času na služebnách vyplňováním lejster, ale ve  skutečnosti je k tomu současnou úpravou do značné míry odsuzujeme. Když jim uvolníme ruce, můžeme dosáhnout toho, že aktivní policisté budou moci aktivně využít čas a pasivní se nebudou mít na co vymlouvat,“ sdělil Právu zástupce šéfa ministerského bezpečnostního odboru Karel Bačkovský. Policistům by tak měl postačit jednoduchý formulář.

Nově také nebude povinností zahajovat trestní řízení, pokud policie nebude mít k dispozici významnější informace. Často totiž policisté vědí akorát o tom, že se kupříkladu krádež stala a kdo je poškozený. Jakmile by ale vyšetřování přineslo nějaké užitečné informace, řízení by bylo samozřejmě povinně zahájeno. „Nová úprava by jen policii nenutila zahájit trestní řízení a vyrábět prázdné protokoly bez poznatků,“ řekl jeden z hlavních stratégů ministerstva v bezpečnostní oblasti. Bačkovský tvrdí, že administrativa u bagatelních trestných činů zabere policistovi asi dvakrát víc času než samotné vyšetřování. Za rok by se tak mohlo podle ministerstva ušetřit až 15 tisíc hodin.

Návrhem se bude ministerstvo vnitra zabývat v průběhu následujícího týdne a podle všeho by měl být přijat pozitivně. Náměstek ministra spravedlnosti František Korbel se totiž nechal slyšet, že ani Pospíšilův resort proti němu v zásadě nic nenamítá. Už bylo načase k podobnému opatření přikročit, policisté přece nejsou úředníci a mají se starat o úplně jinou problematiku, než je papírování. U některých drobných krádeží je navíc prakticky nemožné pachatele vypátrat, přesto byli doposud policisté nuceni i k takovýmto případům zakládat zbytečně dlouhé spisy.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio