Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Volba prezidenta se blíží aneb Volme Karla!!!

Již tento víkend se koná první kolo prezidentských voleb. Historická premiéra, do které se můžeme (a měli bychom) všichni angažovat, však nepřináší takový výběr, s jakým většina z nás v počátcích a velmi naivně počítala. Nicméně kruh je uzavřen a my si musíme vybrat z toho, co je nám nabídnuto. Kdo je pro nás studenty nejvhodnější?

Úplně zde vynecháme kandidáty, kteří nemají reálnou šanci na úspěch. Jména jako Bobošíková či Roithová se sice o prsa dostala do užšího výběru, v praxi je ale bude volit jen velmi malé procento lidí a nemá tedy cenu se jimi zabývat.

Dalším „černým koněm“ je bezpochyby Franz, který sice vyhrál studentské volby nanečisto, ale zřejmě právě jen proto, že byly nanečisto. Vsadila bych se, že ho polovina studentů volila jen ze srandy či z recese a v těch opravdových volbách se zamyslí nad někým přijatelnějším. Ne z hlediska jeho vzhledu, ale z hlediska nedostatečnosti jeho politického vzdělání a angažování. A proto – dost už bylo recese, volba prezidenta je vážná věc.

Opravdu reálnou šanci na úspěch má s největší pravděpodobností trojice kandidátů Zeman – Fischer – Schwarzenberg.

Dva pravicoví kandidáti, jeden levičák z Vysočiny. Proč nevolit Zemana je, doufám, všem zřejmé. Musí se sice uznat, že je to člověk chytrý a sečtělý, ale vy byste chtěli mít jako hlavu státu muže, který denně vypije několik panáků Becherovky, k tomu si dá gothaj s rohlíkem a ve flanelové košili kouří na zápraží svého dřevěného domečku? Nemluvě o jeho reprezentativním vzhledu...

Fischer naopak, hlavně ze začátku, vypadal jako možná nejlepší z kandidátů. Pak ale na povrch prosákly informace o jeho členství ve straně a mnoho dalších kompromitujících materiálů, především stran financování jeho předvolební kampaně, a obrázek zdánlivě dokonalého a nevinného člověka byl fuč. Když navíc proti němu vystoupil i známý herec Hanák, jeho naděje začaly prudce klesat.

A tak nám zbývá poslední z trojice možných postupujících – kníže Karel! Mnozí mohou namítnout, že je na to moc starý. Ale na co? Na reprezentování našeho státu? Ne, o věk v tomto případě nejde. Jde především o závist, jak správně poznamenal i herec Svěrák v předvolebním klipu Karla Schwarzenberga. Je bohatý a to mu „obyčejní lidé“ nemohou odpustit. Ale právě na reprezentování našeho státu, o což jde především, je naprosto ideální. Má kontakty v zahraničí, skvělé vystupování a charisma. Všechno to, co by správný prezident měl mít.

Dejte mu šanci ukázat nám, že když se opravdu něco děje, nebude spát ani podřimovat a chopí se této role odpovědně. Věřím, že bude ve všech ohledech lepší než jeho protikandidáti, a tak běžme k volbám a pokusme se tím zarazit případný úspěch bývalých komunistů či strejdů z Vysočiny. Protože až budou zvoleni, bude pozdě něco měnit. Každý hlas něco znamená! Každý hlas je důležitý!

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio