Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vondra obchází škrty, z vojáků dělá hrdiny

Ministrovi se nelíbilo seškrtání platů vojáků, a tak si našel způsob, jak jim opět přilepšit. Finanční kompenzace přichází v podobě odměn za mimořádné činy.

Ministrovi se nelíbilo seškrtání platů vojáků, a tak si našel způsob, jak jim opět přilepšit. Finanční kompenzace přichází v podobě odměn za mimořádné činy. A jelikož předpisy nepovolují rozdávat odměny jen dobrým či dokonce průměrným vojákům, z těch našich se s požehnáním Vondry stávají hrdinové.

Takovou odměnu si běžně vysluhují vojáci jen za naprosto mimořádný až hrdinský čin. Ministr se jim tímto jednáním snaží vrátit tu část peněz, o kterou přišli v rámci loňských i letošních úspor. Platy se jim totiž zmenšily o několik tisíc.

Pro ilustraci můžeme uvést případ řidiče s hodností rotného. Ten na základě škrtů dostává měsíčně o 4228 korun méně, než byl zvyklý. Jakmile ovšem obdrží odměnu, octne se opět na původní částce. „Kdybychom vojáky finančně neodměňovali, staneme se na trhu práce beznadějně neschopní konkurence. Odejdou nám odborníci, do nichž jsme investovali značné částky, a nové ani náhodou nezískáme,“ zdůvodňoval krok ministra jeho náměstek Michael Hrbata.

Sociolog Ivan Gabala označuje přístup ministra jako šokující, přesto však vychytralý, protože se snaží napravit důsledky šetření vlastní vlády. Podle opozice jde ale o čisté zoufalství. „Vojáci si ty peníze zaslouží. Příští rok se ale zdaní i odměny, jimiž teď pan Vondra zabránil rozpadu armády. Kam sáhne potom?“ vrtá hlavou stínovému ministru obrany Janu Hamáčkovi.

V průměru si vojáci platově pohoršili asi o tři tisíce korun, už dříve přitom vláda diskutovala také o snížení příspěvku na bydlení. Vondrovy mimořádné prémie spolknou letos 700 milionů korun, je ale potřeba si uvědomit, že jde o odvětví, kde je skutečně důležité držet si špičky v oboru. A to dnes samozřejmě něco stojí.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio