Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vyfoť a sněz, ale hlavně zdravě

Mezi mladými lidmi se rozšířila celkem atypická a ne zcela pochopitelná činnost – vyfotit své jídlo, ozdobit ho hashtagem a hodit ho na Instagram či Facebook. A spoustu z nich se zároveň inspiruje stále se rozšiřujícím fenoménem veganství či vitariánství.

Nejím maso a ty?

Buď nejí pouze maso (vegetariáni), nebo si nedopřejí ani vejce a mléčné výrobky (vegani), v posledním a nejatypičtějším případě svou stravu tepelně neupravují a stravují se pouze syrovými potravinami (vitariáni). Ať už kvůli náboženskému přesvědčení, z etických důvodů nebo proto, že je to prostě in. A jejich největší síla tkví právě v jakési subkultuře, komunikující spolu veskrze přes internet a veskrze právě focením a postováním svého jídla.

Tofu s tofu a tofu

Komunity, které takto vznikají, jsou až nečekaně velké a propojené. Stačí se přidat do jedné z podobných skupin na sociálních sítích (například VeganLove) a pak už jen sdílet své fotky, názory, či si pouze vyhledávat zajímavé odkazy a informace. S rostoucí sílou celého internetového světa se zvyšuje i počet lidí, kteří chtějí někam patřit. Mnoho z nich si vybere právě podobnou skupinu, ve které je téměř zcela zachována anonymita, na druhou stranu však máte pocit, že někam patříte. Ať už si „alternativní stravu“ chcete jenom vyzkoušet a pustíte se do takzvané vevaň (či raw) challenge, nebo jste zarputilý odpůrce živočišné stravy, stačí připravit to správné jídlo, vyfotit ho a pak už se jen těšit z počtu lajků. A pozor – čím zdravější, tím lepší, na plné čáře tak vedou tofu saláty s všemožnými semínky či ovocné smoothies.

Pinterest, Instagram atd.

Proč to tedy tito lidé dělají? K čemu je vede vyfotit si svoje jídlo a sdílet ho tak s ostatními, veskrze neznámými lidmi? Podle mnoha uživatelů jde především o pocit sounáležitosti a vzájemné podpory. Ono totiž být vegetariánem či veganem není ani v dnešní společnosti úplně nejjednodušší a v mnoha restauracích či hospodách si tito lidé prostě nemají co objednat. I proto si mnoho z nich připravuje své pokrmy doma a tím, že ho zároveň „hodí“ na net, dodají jednak sebevědomí těm, co stále váhají.  Zároveň se pak sami můžou těšit z odezvy, že to, co dělají, je správné a prospěšné.  Navíc se na podobných stránkách inspirují všemožnými recepty a radami ohledně přípravy alternativního stravování, sdělují si své poznatky a příběhy. Mají totiž všichni něco společného, něco, co dost možná běžné konzumní společnosti chybí. Smysl života.

Odkazy na podobné stránky:

https://www.facebook.com/yumveganrecipes

https://www.facebook.com/groups/VeganLove1

http://instagram.com/veganfoodshare

Zdroj obrázku: www.lovemyveganlife.com

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio