Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Výtvarník Týc čelí dalšímu obvinění

22. května začne pro výtvarníka Romana Týce, vlastním jménem Davida Honzu, další soud. Již strávil v pankrácké věznici jeden měsíc za recesistickou výměnu skel na semaforech, za kterou měl původně zaplatit peněžní pokutu..

22. května začne pro výtvarníka Romana Týce, vlastním jménem Davida Honzu, další soud. Již strávil v pankrácké věznici jeden měsíc za recesistickou výměnu skel na semaforech, za kterou měl původně zaplatit peněžní pokutu.. Tu však neuhradil a musel proto nastoupit do vězení, aby si odpykal svůj trest. (Více o případu čtěte zde.) Za toto provinění mu hrozí odnětí svobody na čtyři roky. Tentokrát Týc neměnil skla s vtipnými panáčky na semaforech – obžaloba se týká přečinu napadení úřední osoby.

Ještě den před nástupem do vězení se Roman Týc dostal do konfliktu s policisty. Údajně se zastával řidičky, kterou dva strážníci pokutovali za přestupek. Samotná řidička se výtvarníka zastává – policisté ho prý v potyčce zatlačili do auta a jeden z nich za ním vlezl dovnitř. „To auto prostě úplně lítalo,“ uvedla v televizi řidička.

Jenže strážníci tvrdí pravý opak: "Kolemjdoucí osoba mužského pohlaví se vmísila do situace. Byla poměrně vulgární, agresivní. To vyvrcholilo skutečně tím, že tedy fyzicky zaútočila na jednoho ze strážníků. Udeřila ho do hlavy," promluvila o celé věci mluvčí Městské policie hl. m. Prahy Jana Přikrylová. Týc se ale brání. Policisté ho prý do auta opravdu nastrkali a jeden z nich ho poté mlátil teleskopickým obuškem do hlavy.

Jak tedy Týc dopadne? Slovo proti slovu – zadělal si na pořádné potíže a měsíc ve vězení se může stát jen zahřívacím kolem dlouhému posezení v chládku. Výtvarníkovi u nového soudu rozhodně přihorší fakt, že byl již jednou trestně stíhán, i když se veřejnost k případu jeho recesistické výtvarné činnosti staví spíš shovívavě a vystupuje na jeho obranu ve jménu svobody uměleckého projevu. Jak to s Týcem dopadne tentokrát se dozvíme tento květen.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio