Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Wagnerová kritizovala Nečasovy reformy. Premiér se ohradil

V rozhovoru pro Právo Wagnerová kritizovala reformy se slovy "šílené" a "asociální" a dodala, že ve státě, který se chová jako asociál, žít nechce.

V rozhovoru pro Právo Wagnerová kritizovala reformy se slovy "šílené" a "asociální" a dodala, že ve státě, který se chová jako asociál, žít nechce. Toto prohlášení premiér označil za politický výrok, který je v rozporu s nezávislostí ústavního soudu a samotného soudce a je tak skvrnou na jeho pověsti.

Soudkyni končí 21. března mandát a tak své názory nazvala jako slova občana, který už nebude o ničem rozhodovat. V době, kdy se budou reformy řešit, už ve funkci končí. Schytala i výtky, že s kritikou nepočkala aspoň do opuštění soudního postavení. Wagnerová odmítá kritiku s tím, že na to byla dotázána teď.

"Jestli toto má být výrok nezávislého ústavního soudce, tak tedy klobouk dolů, to tedy musím říci, že 21. březen, což je den odchodu paní Wagnerové z Ústavního soudu v kontextu tohoto výroku bude velkým svátkem české demokracie," komentoval situaci premiér Nečas.

Soudkyni se především nelíbilo krácení dávek pro lidi s postižením, od kterých dostala spousty e-mailů s jejich příběhy. Dále kritizuje také zákon o veřejných pracích. Wagnerová těmito výroky souzní s opoziční stranou ČSSD, která se zasazuje o změnu těchto reformních zákonů. Na její stranu se přiklonilo i několik dalších politiků, kteří přiznávají, že některé reformy jsou bláznivé.

K problému se samozřejmě přistupuje z různých stran. Například ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek  (TOP 09) upozorňuje, že škrty sice jsou kritizovány,zároveň se ale zapomíná, že životní minimum stouplo o devět procent, daňový bonus o 150 kč, nebo že je možné dostávat rodičovský příspěvek od dvou let dítěte v souběhu s prací.

Wagnerová řešila svůj rozhovor s předsedou ÚS, Pavlem Rychetským, kterému se její rozmluva líbila. On sám už v minulosti také zažil potyčku s politiky.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio