Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

A Young Doctor's Notebook aneb Dr. Harry Potter

Když nejhorší noční můrou Daniela Radcliffa přestali být Azkabanští mozkomoři, začal se bát o svoji hereckou kariéru – zvládne se vymanit ze své role Kluka, který přežil? V americké minisérii o ruském doktorovi nám dává najevo, že jeho poslední herecký viteál ještě nebyl zničen.

Harry freakin' Potter!

Každý mladý herec by bezpochyby dal vlastnoručně podepsané sebrané spisy Zlatoslava Lockharta za takovou roli, jakou dostali před třinácti lety malý nevýrazný špunt, jeden podivný zrzek a přechytralá mudlovská šmej*ka. Kde je ale mladému bystrozorovi Harry Potterovi konec, když Voldemortovi už ani plastická operace nosu nepomůže? Musíme ho hledat daleko, dokonce až ve válečném Rusku.

Matička Rus, to je jen hnus

V osmidílné minisérii A Young Doctor's Notebook sledujeme doktora Vladimira Bomgarda (Jon Hamm), pročítajícího vlastní deník z doby, kdy byl jako čerstvě vystudovaný vyslán vést nemocnici bohem zapomenuté vísky Murjev. Mladý Bomgard (Daniel Radcliffe) zde žije ve stínu předešlého kouzelníka s amputační pilkou, Leopolda Leopoldoviče, studenými větry ošlehaného a všemi obdivovaného doktora, kterému se Bomgard nemůže rovnat ani zkušenosti, ani výškou, ani vousem. A tak jediný, kdo v zapadlé nemocnici uprostřed ničeho mladému doktorovi pomáhá, je do všeho kecající jeho budoucí já, listující deníkem stránku po stránce.

Ruský masakr tupou pilou

I když je seriál z části komedie (hlavně tedy první série), nebojí se ukazovat ani drsné skutečnosti, které byly v Rusku na začátku dvacátého století nepěknou realitou. Například až příliš věrohodné zobrazení vytrhávání zubů kleštěmi nebo několikaminutová scéna amputace nohou malé dívky, která spadla pod kombajn, mi v hlavě utkví snad navždy. Ne každý seriál o doktorech je tak líbivý jako Dr. House, protože některé jsou reálnější než jiné.

Alohomorphium!

Co ale seriálu dodává několik dalších rovin, jsou někdy až existenciální rozhovory mladého doktora se svým starším já, zvlášť ve chvílích, kdy doktor propadá depresím, a morphium, na kterém začal být za dobu svého pobytu závislý, pomalu dochází. Opět se totiž ukazuje, že přijde doba, kdy i ti nejlepší a nejsilnější z nás mohou padnout a nechat se stáhnout dolů do víru drog. Komu to ale čím dál tím víc připomíná historickou parodii Gregory House, ten se plete.

Hudbu složil, slova napsal...Михаи́л Афана́сьевич Булга́ков!

Příběh doktora Vladimira Bomgarda nevychází totiž z ničeho jiného, než autobiografických povídek s názvem Zápisník mladého lékaře a jiné povídky od Mikhaila Bulgakova, který je známý hlavně pro svůj román Mistr a Markétka. O to více je seriál drsnější, když si divák uvědomí, že tvůrci si opravdu nevymýšlejí. Můžete si na to vzpomenout, až si příště budete u doktora stěžovat, že jste nedostali obrázek. České zdravotnictví je na tom stále ještě dobře.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio