Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Z Václaváku nejspíš zmizí klobásy, Praha 1 se brání

Hlavní město chce stánky z náměstí odstranit do konce letošního roku. Označilo je za provizorní a nesplňující prý hygienické podmínky.

Hlavní město chce stánky z náměstí odstranit do konce letošního roku. Označilo je za provizorní a nesplňující prý hygienické podmínky. V rámci projektu revitalizace celého náměstí by pestrobarevné, budky poseté nápisy Coca-Cola měly být nahrazeny šesti kamennými stavbami, jež by měl plně pod kontrolou Magistrát. To by výrazně ovlivnilo jejich sortiment – nesměly by prodávat alkohol, grilované klobásy by nahradilo pečivo, kytky či noviny.

Městská část Praha 1 ale s rozhodnutím nesouhlasí. Podle starosty Oldřicha Lomenského buřty na Václavák zkrátka patří a jsou národním kulturním dědictvím. „Nechci jít do konfliktu s radními, nedomnívám se ale, že by zrušení buřtů Praha 1 podpořila,“ prohlásil.

Podobný pokus o odstranění stánků Praha provedla už před 5 lety. Tehdy však akce vyvolala vlnu nesouhlasu a protestů, takže se radnice nakonec uchýlila pouze ke snížení jejich počtu.

Tato forma rychlého občerstvení má na Václavském náměstí mnohaletou tradici a spousta Čechů na „Václavskou klobásu“ chodí s nostalgickými vzpomínkami. Najdou se však i tací, kterým stánky připadají nevkusné a zápach spáleného oleje je na náměstí obtěžuje. Názorový rozdíl nevzniká jen odlišnými stravovacími návyky, ale především konfliktem generací a dobou, ve které člověk vyrůstal. Držet se takovýchto neobvyklých, roztomilých tradic, nebo přijmout fakt, že doba se mění? Toť otázka.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio