Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Za ekologické kotle si připlatíme. Povinně.

Ve spolupráci s Moravskoslezským krajem vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí od 1. ledna tohoto roku program na výměnu starých kotlů na tuhá paliva, jehož cílem by mělo být snížení znečištění ovzduší z tzv. lokálních topenišť.

Ve spolupráci s Moravskoslezským krajem vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí od 1. ledna tohoto roku program na výměnu starých kotlů na tuhá paliva, jehož cílem by mělo být snížení znečištění ovzduší z tzv. lokálních topenišť. V těch lidé mnohdy spalují věci, které by do kotle přijít vůbec neměly, jako například cvičky, pneumatiky nebo PET lahve. Mělo by se jednat o pilotní projekt, s cílem ověřit, zda budou mít lidé zájem o pomoc s výměnou pomocí dotací, která by se mohla do budoucna ještě zvýšit.

Nicméně program výměny kotlů se netýká pouze Moravskoslezského kraje, ale obyvatel celé republiky, kde tuhými palivy topí zhruba šest set čtyřicet tisíc domácností. Téměř osmdesát procent z nich nesplňuje třetí emisní třídu. Je otázkou, jak velký podíl z celkové částky kotle by mohl být, při tak velkém počtu kotlů na výměnu, hrazen z dotací. Ekonom Miroslav Zámečník v rozhovoru pro denik.cz uvedl: „Sociálně slabší obyvatelé si nový kotel nebudou moci dovolit, i když ho díky dotacím dostanou z půlky zdarma. Dotace by měla být kompletní, otázkou ale zůstává, jak to udělat. Podobná diskuse se vedla před třemi roky v souvislosti 
s kotli na biomasu v rámci programu Zelená úsporám, dnes je to totéž.“

Dle evropské normy se kotle dělí podle účinnosti a míry vypouštěných emisí do tří tříd, přičemž třetí třída je nejekologičtější. Výrobce je povinen uvádět třídu kotle, do které byl zařazen autorizovanou osobou. Spuštění první kontroly kotlů je zatím naplánováno na rok 2016, poté by měli majitelé kotlů platit za povinné revize sedm set až tisíc korun. V případě odmítnutí vpuštění autorizovaných pracovníků ke kotli, by se pokuta mohla vyšplhat až na dvacet tisíc korun.

Přes vysoké částky, které se k výměně kotlů na tuhá paliva váží, se možná jedná o velký povyk kvůli normě, jež zanedlouho zapadne celou řadou dalších. Obdobné vyhlášky a pravidelné kontroly se vztahují například k plynovým kotlům nebo elektroinstalaci v domácnostech i ve firmách a přesto, že se jedná rovněž o podstatné normy, nezdá se, že by každá domácnost každé dva roky pozvala plynaře či elektrikáře a nechala vše zkontrolovat tak, jak se má.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio