Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Za malůvky na předvolebních plakátech si má odsedět 100 dní

Řidič autobusu, Roman Smetana, byl odsouzen za pomalování plakátů, které visely na dopravních prostředcích. Smetana přikresloval tykadla politiků a dopisoval nenávistná hesla.  Řidič má nastoupit do věznice v pondělí 26. března mezi 8. a 14.

Řidič autobusu, Roman Smetana, byl odsouzen za pomalování plakátů, které visely na dopravních prostředcích. Smetana přikresloval tykadla politiků a dopisoval nenávistná hesla.  Řidič má nastoupit do věznice v pondělí 26. března mezi 8. a 14. hodinou, dopředu však avizoval, že to nemá v úmyslu.

"Do vězení nenastoupím, bude na mne muset vydat zatykač a nechat mne zadržet. Na mých plánech se samozřejmě nic nemění. V pondělí, ani kdykoli jindy, dobrovolně nenastoupím," řekl Smetana. Pokud do věznice nepůjde dobrovolně, soud požádá policii, aby ho do výkonu trestu eskortovala. V případě, že se bude skrývat, po něm bude standardně vyhlášeno  pátrání. Kromě toho by Smetana mohl být obviněn z maření výkonu úředního rozhodnutí, za což by ho eventuelně mohl čekat další trest.

Roman Smetana byl za své hesla a malůvky na plakáty politických stran odsouzen už v únoru, a to k 100 hodinám veřejných prací a k domácímu vězení. Veřejné práce odmítl, a tak musí do věznice. Smetana neuznává vinu za čin, kterého se dopustil, a připadá mu nesmyslné jít za něj do vězení. “Volební inzerce je pouze komunikací politiků s voliči. No, tak já jsem s nimi jako voliči také komunikoval a na prostoru, který je k této komunikaci určený."

Odsouzenému připadá také absurdní, že soudkyní, která měla případ na starosti, je Markéta Langerová, manželka exministra Ivana Langera. Ten byl v roce 2010 lídrem olomoucké ODS, která jako jediná ze stran požadovala náhrady za poškozené plakáty, a to v hodnotě 15,5 tisíce korun. Smetana škodu zaplatil, aby se vyhnul exekuci. Dodal: “Odsuzování někoho za vyjádření se proti politickým elitám v době, kdy je zjevné, že tyto elity rozkrádají státní, tedy společenský majetek ve velkém, je samo o sobě přinejmenším zarážející."

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio