Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Za stovku cokoli. Minislužbičky dobývají internet

Jsou věci, které většinou uděláte zadarmo a ani se neohlédnete. Jsou věci, které prostě neuděláte. A pak jsou věci, které uděláte... za stovku.

Člověk by si myslel, že na internetu viděl už všechno. A pak objeví stránku, kde za nepatrný obnos seženete snad cokoli, od proofreadingu přes vzkazy na nahém těle po facebookové fanoušky. S takzvanými službičkami se poslední dobou roztrhl pytel.

Je to vlastně logické. Dříve si lidé v rámci svých komunit často prokazovali malé služby. Dnes se to sice také děje, ale obecně se od svého okolí vzdalujeme a život přesouváme na internet. Tam se díky minislužbičkám člověk může realizovat, dokázat sám sobě, že o jeho služby je zájem, a ještě vydělá, jakkoli jde o směšné částky. Jako první s minislužbami přišel americký server fiverr.com, kde je nepřeberná nabídka rozdělená do mnoha kategorií. Vše za pět dolarů. Z českých serverů je asi nejznámější stovkomat.cz. Zde službička většinou stojí 150 Kč, z čehož třetina připadne Stovkomatu jakožto zprostředkovateli.

"Řekni to jinak"

Zajímavý je typ službiček, kdy zaplatíte za originalní podání vaší zprávy. Každé vyjádření vypadá věrohodněji, když je napsané na banánu, který vzápětí sežere opice, nebo když ho na vás z videa řve agresivně vyhlížející asiat v kostýmu samuraje. Jedním z velmi oblíbených "jobů" na Stovkomatu je například nabídka "hezké vysoko školačky" (sindy731), která si na svoje "sexy tělíčko" (libovolnou část kromě obličeje) za stovku napíše jakýkoli text a fotku vám pošle.

Jednu takovou službičku jsme se rozhodli sami zakoupit. Dodavatelem je domorodec ze Sri Lanky, který za pět dolarů slibuje video, kde tančí v džungli s vaší zprávou na břiše. Kvůli nám se dokonce začal učit česky. Jak se mu to daří, zjistíte pod článkem.

Cokoli? Cokoli!

Zde ale výběr nekončí! V nabídce je také zaříkávání proti drbům, zasílání připálených obrázků kuřat poštou nebo kurzy výroby zdánlivě radioaktivních lampiček. Samostatnou kategorii tvoří socialní media. Koupit si můžete fanoušky, komentáře, partnera na chat či aktivitu na zdi. Dárek k narozeninám pro někoho, kdo vás štve? Zkuste třeba video, ve kterém se mu igelitem oděný chlápek s alobalem ve vlasech vyzná ze své neskonalé lásky.

Ulehčení práce a možnosti výdělku

Existují samozřejmě i praktičtější službičky. Překlady, recenze, programování... Najmete si někoho, kdo udělá to, co nutně potřebujete, ale sami úplně nezvládáte. Stovka (někdy pár stovek) vám určitě stojí za ušetření frustrace a vyčerpání, které mohou snadno zkazit zbytek dne. A poskytovatel udělá něco, co ho vlastně baví, aniž by na tom nějak tratil. Do této kategorie spadá mimo jiné tvorba fontů, grafik, kreseb, bannerů či plakátů. Také psaní všeho druhu, od domácích úkolů po milostné básně. Tento typ službiček se zdá být především doménou studentů, kteří si takto mohou jednoduše přivydělat.

A dál?

Fenomén minislužbiček je rozhodně zajímavý a z internetu pravděpodobně jen tak nevymizí. Je ale možné, že se postupně přesune do vyšších cenových rozmezí. Už teď totiž ke spoustě nabídek můžete dokoupit "bonusy" (například rychlé dodání, větší rozsah), za které platíte ve výsledku klidně i desetkrát víc. Zábava, peníze, méně práce, neomezené možnosti, magie. Co víc si přát?

Video: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio