Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zábavná a dobře placená brigáda? Není to nemožné!

Jistě to znáte sami. Blíží se páteční večer a vy jste opět bez peněz. Poprosíte rodiče o nějakou malou dotaci, ale jejich odpověď bude zamítavá. Chceš peníze? Najdi si brigádu. Ono se to lehko řekne, ale jaksi hůře dělá. Ač se snažíte sebevíc, stále ne a ne natrefit na tu "pravou". Neslibuji, že vám tento článek vaše hledání ulehčí. Ale alespoň se můžete inspirovat!

Hledání brigády není vůbec lehká věc a okolí to nám, studentům, většinou příliš neusnadňuje. Tahat bedny v supermarketu se jistě nikomu nechce, ale lukrativnější nabídky jsou většinou jen na plný pracovní úvazek. Ten si při studiu může dovolit tak maximálně Chuck Norris, ovšem průměrný český student být v práci, a zároveň ve škole, zkrátka nezvládá. Existují však tací, kteří měli štěstí. Jejich brigáda je zvladatelná při studiu, dobře placená a navíc je i baví!

Když si Matěj hledal brigádu, čekal opravdu cokoliv, ale nikdy by ho nenapadlo, že skončí u leštění aut. Nejde ale o jen tak ledajká "obyčejná" auta. Leštil BMW, mercedesy a podobné vozy, jejichž jména jsou už dost "lesklá" sama o sobě. ,,Neřekl bych, že je to nějak náročná práce. Navíc jsem za to dostal slušně zaplaceno, a to nepočítám dýška," říká Matěj. Tato brigáda má ale jednu malou nevýhodu - je jen jednorázová. ,,Určitě bych ji bral jako dlouhodobější. Samotné provádění byla vážně legrace, navíc za ty peníze to prostě stojí" dodává.

To Lenka má práci nejen dobře placenou, ale navíc i dlouhodobou. ,,Vypomáhám už přes rok v jedné čajovně. Dalo by se říci, že to byl takový můj sen, protože jsem tomuto prostředí tíhla už od základky. Klidně bych tam pracovala i po škole, jen si nedovedu představit, jak bych se tím uživila. Zase tolik peněz za to není," vysvětuje se smíchem . Práce v čajovně ji opravdu baví, ale ne vždy je to tak úžasné, jak by se na první pohled mohlo zdát. ,,V pátek a sobotu zavíráme kolem druhé ranní, takže si moc akcí s kamarády neužiju. Víkendové večery zkrátka  trávím v práci, " říká Lenka, ale nestěžuje si. ,, Někdy je to pořádná makačka, ale neměnila bych a všem tuhle brigádu doporučila. "

Pokud rádi pomáháte ostatním, možná vás zaujme brigáda Petry, která již 3 roky pracuje s důchodci v Centru sociální a ošetřovatelské pomoci. ,,Pracuji pouze o víkendech od 8:00 do cca 13:00, takže je to i při studiu lehce zvládnutelné," líčí Petra. Pracovní dobu nemá pevně stanovenou - je pouze na ní, jak rychle zadanou práci stihne. ,,Vždy mi zaplatí tolik, jako bych tam byla 6 hodin," dodává. Brigáda jí rozhodně dala mnoho zajímaých zkušeností. ,,Mám spoustu skvělých historek a zážitků, ale hlavně jsem se naučila zodpovědnosti, kterou za ty lidi nesu. Stalo se mi třeba, že mi jeden pán ve svém bytě upadl. Byl šíleně těžký, ale já věděla, že ho nemůžu pustit!".

Jste-li milovníky divadel, nálsedující brigáda vás rozhodně zaujme. Můžete se, stejně jako Ester, stát uvaděči či uvaděčkami! ,,Nabídky se dají sehnat i mezi normálními inzeráty, ale hodně divadel si můžete obvolat a zjistíte, že stále někoho hledají," radí. Nečekejte žádné hory zlata a kupy bankovek, většinou dostanete kolem 250,- korun za večer. Podíváte se ale zadarmo na divadelní představení, což je, dle mého, také milá odměna (i když peníze...). ,,Během představení se můžu jít dívat, nebo si dělám co chci - třeba se učím,  jsem na netu atd. Máme prostě volno s tím, že musíme být potichu a musíme být v divadle. Když má představení pauzu, tak tam my, uvaděčky, stojíme a jsme k dispozici. Po představení, když všichni odejdou, máme padla. Pokud prodávám programy, za každý prodaný mám dvě koruny, takže když jich prodám 50, je to už docela dobrý. "

A nyní něco pro ty, kteří mají raději psané slovo. A kteří si zakládají i na tom, na čem to slovo bude napsané. R.H. pracuje druhým rokem v českém designovém papírnictví (http://www.papelote.cz/) a nemůže si svoji práci vynachválit. ,,Baví mě to. Jsou tam úžasní lidé, mezi kterými se cítím jako doma. Navíc si myslím, že je to celkem smyslupná práce, je za ní vidět nějaký výsledek," hodnotí R.H. A v čem její práce vlastně spočívá ? ,,Starám se o komise, rozvážím naše zboží do různých knihkupectví nebo muzejních obchudků. Nemyslím, že je to nějak zvlášt náročné,  ale zažila jsem i rušnější dny.," upřesňuje.

Toť vše ze zkušeností  některých z vás. Někdy příště se možná dozvíte, jakým brigádám se raději  naopak obloukem vyhnout !

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio