Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Žaloba za podporu terorismu? V Česku poprvé

Tři Dagestánci a jeden Moldavan čelí obvinění z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny s úmyslem umožnit nebo usnadnit uskutečnění teroristického útoku.

Tři Dagestánci a jeden Moldavan čelí obvinění z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny s úmyslem umožnit nebo usnadnit uskutečnění teroristického útoku. Vedle těchto čtyř mužů byla obviněna i skupinu dvou Bulharů a další Dagestánec, kteří se na padělání dokladů pro teroristickou organizaci v Dagestánu podíleli jako organizovaná skupina.

Rozkrytí skupiny se povedlo Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho šéf Robert Šlachta popsal padělatelskou práci jako velice zdařilou. Muži podle něj byli schopni vytvořit kompletní identitu člověka, jejíž falzifikace by si při běžné kontrole na policii nikdo nevšiml.

Všech sedm cizinců je podezřelých ze spolupráce se skupinou Džamaat Šariat, která je považována za radikální islámskou organizaci s provázáním na mnohé další skupiny operující v oblasti Kavkazu. Krom konexí v oblasti své působnosti – tedy v Dagestánu, který je autonomní republikou Ruské fedearce, v samotném Rusku a přilehlých oblastech – má své sympatizanty i po celé Evropě, včetně Česka. Jsou to buď radikální islamisté, nebo často lidé, kteří si nepřejí setrvání Rusů na severním Kavkaze.

Džamaat Šariat si přeje svými akcemi zajistit autonomii Dagestánské republiky, která je momentálně součástí Ruské federace, a zavedení práva šaría. Organizace se specializuje na útoky na úředníky v tamní administrativě a na příslušníky vojsk. Mezi jednu z nejkrvavějších akcí patří útok na kolonu vojenského orchestru kaspijského námořnictva v roce 2002 a spolupodílení se na útoku sebevražedných atentátnic v moskevském metru v roce 2010.

Česká republika se přidala k mezinárodní snaze potlačovat terorismus nejen slovy, ale i činy. Poslední žaloba je toho důkazem. Otázkou ovšem zůstává, kam taková snaha povede dál. Pokud žaloby neuspějí, může vzniknout společenský tlak na schválení tvrdšího protiteroristického zákonu, například na způsob amerického Patriot Act, který ve snaze ochránit občany před terorismem například povoluje odposlouchávání a prohlídky bez soudního příkazu. Tím by se mohla radikálně omezit osobní svoboda a ochrana soukromí běžných občanů.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio