Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zástupce ministerstva nevěděl, že má být u soudu. Pochybila administrativa

Běžnou situací bývá, že k soudu posílá ministerstvo svého pracovníka. Ve čtvrtek se tak ale nestalo a Nejvyšší správní soud, který měl na programu projednávání kárné žaloby na Kureše, probíhal bez přítomnosti zástupce ministerstva.

Běžnou situací bývá, že k soudu posílá ministerstvo svého pracovníka. Ve čtvrtek se tak ale nestalo a Nejvyšší správní soud, který měl na programu projednávání kárné žaloby na Kureše, probíhal bez přítomnosti zástupce ministerstva. „Dvacet pět let jsem trestním soudcem, a toto se mi nestalo, aby nepřišel k soudu státní zástupce," nelíbily se dané okolnosti Kurešovi. Předsedkyně kárného senátu Ludmila Valentová ale říká, že projednání kárné žaloby přítomnost kárného žalobce nevyžaduje.

Žaloba vzešla z rukou ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, kdy Kureš před soudem stanul kvůli aféře telefonních výpisů. Soud, kterému předsedá, totiž nejednou umožnil policii, aby sledovala čísla vlivných lidí, jako je třeba předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo spolupracovníci prezidenta Václava Klause. Celkem kárné žalobě čelí rovnou osm tamních soudců. Pospíšil upozorňuje, že děčínští soudci poskytnutí výpisů dostatečně nezdůvodnili. Kureš ale tvrdí, že detailní ověřování čísel nebylo v jeho silách. „Dodnes nevím, komu ta čísla patřila," sdělil. Za nejasné výkazy prý může i příliš benevolentní zákonné ustanovení trestního řádu, to by se ale mělo změnit. Podobná pochybení se odehrávají i na dalších soudech v Česku.

Ministerstvo spravedlnosti se za vzniklou chybu následně omluvilo. „Ministerstvo spravedlnosti se příslušnému kárnému senátu Nejvyššího správního soudu omlouvá za způsobené komplikace. Ze strany ministerstva došlo k ojedinělému administrativnímu nedopatření, kvůli kterému se odpovědný zaměstnanec včas nedozvěděl o konání dnešního jednání. Ačkoliv zákon připouští, aby se jednání konalo i bez osobní účasti kárného žalobce, ministerstvo se jednání chtělo účastnit," znělo vyjádření mluvčí Terezy Palečkové.

Kureš nakonec odešel od soudu bez trestu a tvrdí, že by mělo ministerstvo stáhnout i zbylé kárné žaloby děčínských soudců. Na případu je jasně vidět nejen to, že administrativa v Česku by měla na svém fungování pořádně zapracovat. Znepokojující je především fakt, jak jednoduché je dostat se k citlivým informacím druhých, třeba právě v podobě výpisů z hovorů.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio