Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zažij studium jako v zahraničí, aniž bys při tom vytáhl paty z Prahy

Mnoho studentů touží po studiu v zahraničí. Láká je jiný přístup k výuce, malé třídy i renomovaní profesoři. Bohužel pro mnohé může existovat velké množství překážek – od nedostatku financí až po strach z neznáma. Jak lze tedy najít kompromis?

Stále větší počet prestižních amerických univerzit vytváří své další „pobočky“ či navazují spolupráci s jinými univerzitami po celém světě. Takové školy se objevují i na našem území. V roce 1998 byla ve spolupráci se State University of New York at New Paltz a State University of New York Empire State College založena University of New York in Prague (UNYP).

UNYP má všechny atributy společné pro zahraniční vysoké školy. Jednou z hlavních výhod takovýchto škol je kompletní výuka v angličtině. Studenti se tak v angličtině velmi rychle zdokonalí, rozšíří si slovní zásobu a jsou naprosto připravení na profesní kariéru v mezinárodním měřítku.Také mají možnost studovat nějakou dobu na partnerských školách např. v Nizozemí, Francii, USA, ale také třeba na Havaji.

Výuka se od normální vysoké školy liší i v tom nejelementárnějším pojetí vzdělání. Na většině zahraničních univerzit panuje přesvědčení o nesmyslnosti učení se nazpaměť obrovského množství informací. „Naše škola dbá na praktickou stránku výuky – děláme prezentace, učitelé nám zadávají skupinové práce. Takovou praxí si krásně natrénujeme týmovou práci, umění prezentace, rétoriku a některým to dokonce pomůže nabýt sebevědomí či jistotu,“ říká student UNYP Jakub Pavlovský.

V takovémto internacionálním prostředí se pohybují profesoři z celého světa, kteří jsou připraveni přenést na studenty své četné zkušenosti. „Jelikož je nás ve třídě méně než je zvykem na středních školách, lektoři se nám věnují více individuálně. Pokud pracujeme na eseji, s každým z nás diskutují zvlášť, probírají s námi možnosti práce, radí a vedou nás správnou cestou k výsledku. Některé z učitelů oslovujeme křestními jmény, proto mám někdy pocit, že jsou spíš moudří přátelé než obyčejní profesoři,“ dodává Jakub. Ze zkušeností studentů i nejrůznějších žebříčků zcela jasně vyplývá, že není nutné stěhovat se za vzděláním na druhý konec světa. Stačí se porozhlédnout kolem sebe.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio