Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zdeněk Škromach: tragikomická figurka české politiky a internetu

,,Tak tu máme první sněžínkování. Hezký den!“ - toto není komentář čtrnáctileté dívky, která dala na facebook fotku zasněžené zahrádky, je to komentář Zdeňka Škromacha, téměř šedesátiletého místopředsedy senátu.

Jsou přibližně tři skupiny lidí:

1) Ti, kteří vědí, kdo je Zdeněk Škromach.

2) Ti, kteří to vědí a neznají jeho facebookový profil.

3) Ti, kteří to vědí a znají jeho facebookový profil.

Pokud patříte mezi první dvě skupiny, najděte si profil Zdeňka Škromacha a klikněte na ikonku ,,sledovat.“ Stojí to za to, slibuji.

Zdeněk Škromach je především mnohaletou stálicí sociální demokracie a nedoceněný velmistr ,,místopředsednictví.“ Považte sami, byl již místopředsedou dvou vlád, je místopředsedou senátu a ještě do nedávna byl i místopředsedou ČSSD. Předsednictví mu většinou uniká, ale jak on sám říká, o funkce mu nikdy nešlo.

Tohle všechno ale nechme stranou a soustřeďme se na Škromachův facebook, který je ojedinělou záležitostí v rámci českého internetu. Proč ojedinělou? U Škromacha totiž nevíme, jestli své virtuální vystupování myslí vážně, nebo jestli se jedná o geniální trolling politických odpůrců. Jinak řečeno nevíme, jestli je Škromach skutečně hloupý, nebo se hloupým jenom dělá. Příkláním se spíše k tomu prvnímu, ale nejsem si zcela jistý.

Škromach je vyhořelý politik, kterému dochází, že vrcholem jeho politické kariéry bude ono zmiňované ,,místopředsedání“ čemukoliv a funkce senátora, na kterou ale potřebuje hlas lidí ze svého regionu. Proto přišel jeho geniální nápad facebookové prezentace á la ,,politik s lidskou tváří.“ Tuto sociální síť objevil mnohem dříve než jeho političtí protivníci, dokonce ještě dříve než Karel Schwarzenberg, jenž díky facebooku málem vyhrál prezidentské volby. Škromachovi se ale davy nikdy strhnout nepodařilo, což je zcela logické a očividné - na rozdíl od Schwarzenberga k facebooku zasedl skutečně on sám, a to v celé své kráse.

Profil stojí na infantilním prezentování osobního života a jednoduchých politických názorů a řešení. Vše je to proložené zdrobnělinami a Škromachovými vlastními neologizmy. Téměř legendárním se stal pozdrav ,,hezký sluníčkový den“ a věta ,,dávám si kafíčko.“ Tento přístup Škromachovi získal malou skupinu příznivců, kteří se stylizují do role jeho přátel, familiérně ho oslovují a často zanášejí jeho zeď mnohem většími nesmysly, než píše on sám. Druhou, zřejmě početnější skupinou lidí je ta, která se profilu vysmívá.

Vrcholem Škromachova virtuálního vystupování bylo natočení youtubové miniserie ,,Hovory od bazénku“(viz níže), kde se dadaisticky snaží prezentovat své politické názory, ale zároveň se nebojí mluvit ani o problému ponožek v sandálích. Geniálně trapná je jeho úvodní fotka, kde se srovnává s T. G. Masarykem, neméně věhlasné jsou pak Škromachovy ,,selfies.“ Známá a vypovídající je též historka o tom, jak Škromach dělal besedu se svými facebookovými příznivci a nikdo nepřišel.

Nerad bych Vám ale spoileroval tento neutuchající pramen tragikomiky, proberte se Škromachovou zdí sami, klenotů je tam více než dost. Tak tedy přeji příjemnou zábavu. Snad akorát zbývá Zdeňkovi popřát mnoho dalších let na facebooku a co nejvíce sluníčkových dnů.

Fotogalerie: 
Video: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio