Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zdravotní ústavy budou umístěny v Ostravě a Ústí, Praha neuspěla

Ve středu o umístění ústavů rozhodla sněmovna, a to přijetím senátní úpravy vládní novely o ochraně veřejného zdraví. I v tomto případě za vším stojí úspory.

Ve středu o umístění ústavů rozhodla sněmovna, a to přijetím senátní úpravy vládní novely o ochraně veřejného zdraví. I v tomto případě za vším stojí úspory. Centralizací by totiž ministerstvo zdravotnictví chtělo pomoci ústavům k zisku, protože je stát dotoval přibližně pěti miliony ročně. Dva ústavy prý ve výběrovém řízení obstojí lépe, a budou tak moci dosáhnout na velké zakázky, díky kterým si budou moct pořídit lepší vybavení pro laboratoře.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale s hlasováním příliš spokojen není. Jako druhé místo pro zdravotní ústav si totiž krom Ostravy představoval Prahu. Opozici se však nápad s Ústí nad Labem zalíbil a řada poslanců tento návrh podpořila. Na to mohl Heger zareagovat jen bezmocným rozhozením rukou.

Návrh vzešel z hlavy mostecké senátorky Aleny Dernerové, která si myslí, že zdravotnické ústavy mají být na místech ekologicky nejpostiženějších. „Prosím, nehledejte v tom žádné politikum, jedná se o ekologii a o lidi žijící v těchto zatížených oblastech," sdělila Dernerová. Její myšlenku tak ve výsledku podpořilo 85 z přítomných 158 poslanců, zákon ale ještě musí odsouhlasit Václav Klaus.

Zdravotní ústavy byly zakotveny novelou roku 2003, kdy došlo k rozdělení hygienické služby na správní úřady, čili krajské hygienické stanice, a dále pak na laboratorní a ostatní kapacity seskupené právě do zdravotních ústavů. Náplní jejich činnosti se staly odběry a vyšetřování vzorků vody jak pitné, tak třeba té z koupališť. Z tohoto důvodu by se dal názor Dernerové považovat za odůvodněný, zdravotní ústavy by jistě měly být tam, kde je jejich činnosti zapotřebí nejvíc.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio