Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Žižkovské nádraží je opět památkou

Vlastníkem objektu je Žižkov společnost Station Development, která je ve společných rukou Českých drah a známé developerské společnosti Sekyra Group. Momentálně ubíhá patnáctidenní lhůta, během které se může odvolat.

Vlastníkem objektu je Žižkov společnost Station Development, která je ve společných rukou Českých drah a známé developerské společnosti Sekyra Group. Momentálně ubíhá patnáctidenní lhůta, během které se může odvolat. To již v minulosti učinila, protože před rokem ministerstvo kultury dospělo k velmi podobnému závěru: hlavní nádražní budova je vysoce kvalitní ukázkou funkcionalistického stylu budovy sloužící k technickým účelům. Nové rozhodnutí se liší v tom, že přilehlé budovy nechrání, jelikož jejich stav není dostatečně autentický, alespoň pro poradce ministryně a autory posudků.

Obsáhlý spis obsahující odůvodnění sestává z mnoha znaleckých posudků, z nichž čtyři nebyly přítomny v předchozím případě a z kterých podle památkářů ministerstva vyplývá hodnota nádražní budovy. Některé posudky ale připouští drobné nebo i zásadnější změny do budovy, například dostavění kdysi plánovaného třetího patra - alespoň se tak vyslovilo Národní technické muzeum.

Společnosti Sekyra Group a České dráhy tak nejspíš budou muset přehodnotit své investiční plány, které počítaly s výstavbou nové čtvrti v lukrativní oblasti Prahy, blízko centra a v dobré dopravní dostupnosti. Konečné rozhodnutí se bude ještě muset zapsat do územního plánu, ale momentálně je velmi nepravděpodobné, že by se stanovisko ministerstva změnilo.

Ministerstvo kultury svým rozhodnutím dokázalo, že nejen peníze jsou podstatné pro současnou vládu, ačkoliv to zvlášť poslední dobou není na výstupech z různých jednáních vidět. Podstatná je i kultura, umění a dědictví, které si neseme jako stát po celou dobu existence.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio