Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zjistěte, jaký jste studijní typ a učte se efektivněji!

Stává se Vám někdy, že ačkoliv se učite dlouho, míjí se vaše snaha s výsledkem a vy si stále nejste schopni nic zapamatovat? Možná není chyba ve vaší paměti - možná by stačilo jen změnit učební taktiku!

Všichni se vzájemně v něčem lišíme, a proto je logické, že každému nemůže vyhovovat jedna a ta samá metoda učení. Zatímco někteří mají potřebu chodit do kolečka a látku si přitom hlasitě opakovat (pokud tuto metodu využívají nejen k zapamatování znalostí, ale i k jejich vybavení, může to být při písemce poněkud problematické), jiní dávají přednost tichému a krátkému rozjímání nad učebnicí, kterou si jsou schopni následně vybavit do nejmenšího detailu. Bohužel každý z nás nepatří mezi ty "vyvolené" s fotografickou pamětí. Leč nezoufejme, protože jistě i pro nás se najde typ učení, který nám doslova padne jako ulitý (ačkoliv při tom, narozdíl od našich šťastnějších foto kolegů, budeme muset vynaložit taky nějaké úsilí).

Předně by se slušelo říci, co to vlastně ten studijní typ vlastně je. I když možná bych si nejprve položila otázku, co je to styl studia, dle něhož studijní typy rozlišujeme. Styl studia je způsob, jakým se učíme a jakým si zapamatováváme nové informace. Existují tři typy a podle nich také následně rozeznáváme tři typy studijní. A které to tedy jsou? Myslím, že o prvních dvou jste nejspíše slyšeli - vizuální a auditivní. Třetí je typ kinestetický. Dále si o nich samozřejmě řekneme něco více...

Vizuální typ

heslo : vidět

Jak už nám napovídá název, vizuální typ si nejlépe pamatuje to, co vidí. Je tedy možné, že takový student si bezpečně pamatuje, co měl profesor v ten či onen den na sobě, ale probíraná látka šla jedním uchem tam a druhým ven. Toto nezní zrovna lichotivé, ovšem, drazí "vizuálové", nevěste hlavu. Můžete si přece udělat ze své paměti na obrázky přednost. Budete to vy, kdo bude excelovat při nejrůznějších biologických i jakýchkoliv jiných poznávačkách. Ani diagramy, geomterické obrazce či slepé mapy pro vás nebudou španělskou vesnicí. A pokud si budete v sešitech poctivě barevně podtrhávat a snažit se při učení vybavovat podobu věcí, zvládnete se naučit všechno. Rada zní... zakreslujte, zakreslujte, zakreslujte! A vybavte se dostatečným množstvím zvýrazňovačů. Budete je potřebovat.

Auditivní typ

heslo : slyšet

Upřednostňujete-li tento studijní styl, pak je vaší klíčovou částí těla ucho (tedy...alespoň co se paměti týče). Pokud toho využíváte při hodinách, máte z půlky vyhráno (předpokladem je samozřejmě dávat pozor). Většinu látky si hravě zapamujete již z výkladu a vaše domácí příprava nemusí být tak intenzivní. Můžete u ní dokonce i relaxovat - výbornou učební pomůckou je například sledování filmů a dokumentů. Také si zkuste látku nahrát a pouštět do sluchátek. Uvidíte, že vám to do hlavy půjde mnohem rychleji. Opakujte si nahlas. A nezapomeňte, že ačkoliv je auditativní styl učení skvělá věc, neodlišíte-li, jaké informace si z přednášek pamatovat, může se vám snadno stát, že si budete pamatovat sebemenší detaily, ale nikoliv to podstatné.

Kinestetický typ

heslo : dotknout se

Neboli typ pohybový. Ano, právě to jsou ti aktivní studenti kráčející do kolečka a jiných geometrických tvarů. Většinu informací si totiž spojují s určitým pohybem nebo činností, kterou nejlépe sami vykonali. Toto nadání uplatní v tělocviku, ovšem předpokládám, že to nebude zrovna tou Achillovou patou, kterou potřebujete zalepit. Činnost, kterou sami vykonáte, může být i pouhé zapisování výpisků na hodině. Studenti s tímto stylem učení si totiž výborně vybavují to, co sami zapsali, vypočítali, vytvořili... Rozhodně tedy neopomíjejte laboratorní práce a ani nezahazujte do kouta všemožné sbírky z matiky a fyziky. Před písemkami si zkoušejte vyplňovat různá cvičení a testy na internetu (k tématu samozřejmě).  Také se můžete řídit tímto mottem, které na auditativní typ opravdu sedí : ,,Řekni mi a já zapomenu. Ukaž mi a já si zapamatuji. Nech mne to dělat a já pochopím."

A nyní zbývá zjistit, ke kterému typu náležíte. Možná jste se v nějakém vzhlédli sami a možná vám k tomu napomůže tento test -

http://datapro.poradcevpk.cz/121-didakticke_pomucky:_ucebni_typy_ii

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio