Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zkoušení u tabule – horor nebo brnkačka?

Strach ze zkoušení před tabulí má jistě negativní dopad na výslednou známku. Jak se poprat se nepříjemnými pocity a zbavit se ostychu, který nás mnohdy při zkoušení doprovází?

Učte se z hodiny na hodinu

Zní to děsivě? Tak tím bych si nebyla až tak jistá. Nejenže se přípravou z hodiny na hodinu vyhnete ještě děsivějšímu biflování obrovského množství učiva těsně před písemkou, ale i budete kdykoliv připraveni a zkoušení vás jen tak nezaskočí. Doporučuji si zavést notýsek nebo kalendář, kam si budete přesně poznamenávat, kdy a z čeho hrozí nejbližší zkoušení. Nebo si stačí vyvěsit papír s termíny možného zkoušení na nástěnku, kde ho budete mít stále na očích. V mém případě funguje tato metoda naprosto spolehlivě.

Neradi mluvíte před lidmi? Musíte se překonat.

Jestliže jste odjakživa spíše introvertní povahy a mluvit před lidmi vám dělá zásadní problém jako mně, musíte se zkrátka odhodlat a poprat se s tím. Pasivitou nic nevyřešíte a v budoucnu vás bude kdejaký proslov před větší skupinou lidí děsit. Nenechte se znervóznit tím, že na vás při zkoušení hledí několik párů očí vašich spolužáků. Přiznejme si, kolik z nich vás skutečně poslouchá? Co se týče klasického zkoušení humanitních předmětů, sleduje vás pouze učitel. Soustřeďte se tedy pouze a jen na něj a nehleďte na to, co dělá třída. Výstupy před třídou ale nikdy neodmítejte a snažte se překonat svůj strach, ať už jde o recitaci básně, mluvnické cvičení či krátkou scénku. Pokud máte možnost, přihlaste se dobrovolně na recitační soutěž. Možná se vám nebude zprvu mluvit snadno a budete se dokonce cítit trapně. Nenechte se však odradit a zkoušejte to dál. Vyhlaste ostychu válku a hlavně… bojujte!

Hlavně nemlčte!

Zapamatujte si: Nikdy se nevzdávejte předem. I když se můžete cítit úplně beznadějní, protože jste ani jednou neotevřeli sešit, stále máte šanci, že si na některé věci vzpomenete. Zaujala vás nějaká fakta z dějepisu? Pamatujete si je? Tak šup! Musíte své znalosti za každou cenu prodat. „Okecávání“ se na rozdíl od písemného zkoušení v tomto případě mnohdy vyplatí. Hlavně nemlčte a nekruťte jen bezmocně hlavou, snažte se něco říct. Na druhou stranu je někdy skutečně lepší se přiznat a smířit se s pětkou. Chemické a fyzikální zákony stejně nevymyslíte, pokud nejste náhodou dosud neobjevení géniové. V některých předmětech se totiž sázet na improvizaci opravdu nevyplácí…

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio