Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zlatá rybka v sítích mainstreamu

  Jedinečnost. Originalita. Jen další abstraktní pojmy. Zkus definovat jinakost a nenajdeš správná slova. Chceme být odlišní, ale zároveň se odlišnosti bojíme, odsuzujeme ji. Někdy se vyplatí spíš zapadnout, než se lišit. Kdysi jít s davem znamenalo přežít. Zabít mamuta.

 

Jedinečnost. Originalita. Jen další abstraktní pojmy. Zkus definovat jinakost a nenajdeš správná slova.

Chceme být odlišní, ale zároveň se odlišnosti bojíme, odsuzujeme ji. Někdy se vyplatí spíš zapadnout, než se lišit. Kdysi jít s davem znamenalo přežít. Zabít mamuta. Upálit tu zlou čarodejnici, která nám zaklíná dobytek. Utéct před pogromou. Zachovat si majetek, svobodu, víru.

Možná, že jedinečnost se stala nedosažitelnou. A proto nás opět přitahuje, jako bychom neustále překračovali bludný kořen. Kdo může upřímně říct, že chytil (nebo alespoň viděl) zlatou rybku v těch stojatých vodách středního proudu? Jestliže to někdo tvrdí, nevěřte mu. Nejspíš jenom zahlédl podvodného plaváčka s falešnými třpytkami; třeba potkal za parného dne individuum ovázané řetězy jako válečný zajatec, v kožené bundě, martenskách a s hřívou bratrance Itt. Ale osobní styl přece není zárukou jedinečnosti člověka, totiž jedinečnosti jeho ducha! (A jsme zase u té definice.)

Originalita se stala heslem moderní doby. Každý to zkouší jinak – jedni sází na výstřední image, druzí na svůj charakter. Propagace sama sebe je v tom případě nutností, možná proto se na Facebooku dozvídáme nejvšednější detaily každodenního života náctileté slečny, která se na sebe snaží upozornit. Chtěla by být něčím zajímavá, tak o sobě řekne všechno a doufá ve zpětnou vazbu. Není se co divit, že reagují jen úchylové a jim podobní – ne že by snad v té hoře osobních údajů našli poklad, oni se jen snaží ukojit svou vlastní potřebu jedinečnosti a čekají zase pochvalu na oplátku. Najde se ale i opačný extrém: zapřisáhlí odpůrci Facebooku a podobných sociálních sítí, ti se vlastně také chtějí spíše lišit. (Kdo nevěří, stránka antifacebook.net budiž mu důkazem).

Chytří lidé tvrdí, že každý člověk je jedinečný. Podle mě je to relativní. Samozřejmě naše základní odlišnost je geneticky daná, ale v jádru jsme vlastně všichni stejní lidé. Někdy se navzájem nejvíc podobáme tím, jak chceme být jiní. Až chytíte tu svou zlatou rybku, dejte mi vědět ([email protected]). A třeba vám splní tři přání.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio