Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zlatý Ámos putuje k chemikářce do Kunovic!

Cenu pro nejoblíbenějšího učitele Česka vyhrála Růžena Hlůžková. Z celkem šesti finalistů byla vybrána odbornou porotou 22. března v Praze.

Od října do prosince přihlašovaly děti z celé ČR své oblíbené kantory do regionálních kol soutěže, která se každoročně koná ku příležitosti narození J. A. Komenského (28. března). Z regionálních kol vzešli během ledna a února semifinalisté. Semifinále, které se konalo na MŠMT, nebylo přístupné veřejnosti a byla zde vybrána šestice učitelů postupujících do finále.

Samotné finále již 20. ročníku ankety pak samozřejmě bylo přístupné veřejnosti, dokonce bylo v přímém přenosu vysíláno na stanici Českého rozhlasu 2. Učitelé se v něm snažili zaujmout porotu krátkým vystoupením se svými žáky a také seznámit diváky se svou školou. O dalších dvou úkolech, které na ně čekaly, neměli učitelé před začátkem finálového klání ani potuchy. Kromě hlavní ceny udílené porotou soutěžili učitelé i o přízeň publika, které mohlo prostřednictvím SMS rozhodnout o výherci kategorie Ámos Sympaťák. Děti zastupující 6 škol, jejichž kantoři se probojovali do finále, také volily svého vítěze, a to v kategorii Dětský Ámos.

Svými výkony ohromila všechny přítomné právě Růžena Hlůžková, která se na výbornou vypořádala i s úkoly, o nichž se finalisté dozvěděli až v průběhu večera. Byl jím pokus přesvědčit studenty, aby četli knihy J. A. Komenského, na nějž měla vyměřený časový limit jedné minuty. V dalším úkolu pak musela ztvárnit rozhlasovou reportérku, která komentovala dění v sále. Hlůžková, oblíbená učitelka chemie a přírodopisu na ZŠ v Kunovicích, vyhrála ve všech 3 kategoriích a stala se tak absolutní vítězkou letošního ročníku. Korunována byla ministrem školství Petrem Fialou. Celá akce byla zakončena Kantorským bálem, který se konal 23. března a zúčastnila se ho např. Livia Klausová. O svém úspěchu se Hlůžková vyjádřila mimo jiné takto: „Myslím, že ve finále mi nejvíce pomohla přirozenost. Kdo je přirozený, dokáže oslovovat i ty ostatní.“ Jak na ni nazírají její žáci, se můžete podívat v následujícím videu.

Video: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio