Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zlínská Vyšší odborná škola filmová končí

V červnu se s definitivní platností uzavřou dva dvouleté obory VOŠ, bakalářský obor animace přejde pod Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně.

V červnu se s definitivní platností uzavřou dva dvouleté obory VOŠ, bakalářský obor animace přejde pod Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně. Zlínské umělecké školství tak přichází  v posledních několika letech o další školu, minulý rok byly zrušeny tamní ateliéry pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Podle manažera školy Davida Skaunice to byl jejich nejtěžší rozhodnutí, ale zakládalo se na neúprosných číslech. Na středních školách je méně maturantů, kteří by zvolili filmový obor na vyšší odborné škole, která není bezplatná jako univerzita a navíc na ní získá student pouze titul diplomovaného specialisty, Dis. Na fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati mohou studenti získat na filmovém oboru titul bakaláře a ještě k tomu bezplatně. „Zlín prostě dvě filmové školy neunese,“ komentoval to Skaunic.

Školu kromě nedostatku studentů trápily vysoké náklady, které nedokázala vyrovnat ani ze státních dotací. Ateliéry a školní budovy mají rozlohu tří a půl tisíce metrů čtverečních, navíc ke škole patří množství moderní techniky a potřebného zázemí. Ztráta se za minulý rok vyšplhala ke čtyřem milionům.

Ještě minulý rok si vedení myslelo, že dokáže vyšší odbornou školu přeměnit na Institut Alexandra Hackenschmiedta, slavného československého kameramana a režiséra první republiky, který působil i ve Zlíně, ale nyní od plánu musí upustit. Plánovala se i přístavba nové budovy, která měla být dotována z Regionálního operačního programu, ale dotaci musela škola odmítnout.

Soukromé školy to mají v Čechách těžké, protože často nabízí obory, které jsou pokryty alespoň částečně školami veřejnými, které jsou bezplatné. Pokud nenabídnou velmi vysokou kvalitu nebo jinou přidanou hodnotu a zároveň dostatečně nízké školné, jsou odkázány k tvrdému boji o existenci, který ani v krajském městě nemusí být vítězný. Může jim v tom pomoci zavedení školného, které však může vyústit v rozhodování případných uchazečů, kam se přihlásit, podle ceny studia a ne podle kvality školy.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio