Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Změnit svět se dá i jinak. Pomozte charitě a přijďte na blešák

Stereotypy spojený s lhostejností mládeže k současnýmu dění smazaný,snad aspoň trochu, odhodlání podílet se na dobrý věci naplněno, přípravy v plnym proudu. Takhle by se dala v krátkosti shrnout akce, která od sobotního dopoledne rozhejbe prostory žižkovský Truhlárny. A to v rytmu blešího trhu.

Celej plán se zrodil v hlavě devatenáctiletý studentky publicistiky jako reakce na přeplněný skříně kamarádek a chuť vyměňovat knížky, vinyly, prodávat po domácku vyráběný diáře a potěšení všeho druhu. A jak sama komentuje: „Hromadily se nám s kamarádkou ve skříních kupy oblečení a zároveň to budou tři roky od počátků války v Sýrii. Řekla jsem si - proč neudělat teda benefiční akci a spojit prospěšný s užitečným. Díky Janu Hradilkovi bylo tenhle plán možné realizovat.“ Hradilek totiž ochotně poskytl prostor zvanej Truhlárna, schovanej v útrobách žižkovský zástavby. „Prostor otevřený zkoumání, tvorbě a experimentu,“ tedy i široký veřejnosti a dobrejm nápadům.

Nulovej kapitál a ochota k nezaplacení

Experiment to tak trošku je. Základní kapitál je totiž nula nula nic, krom ochoty lidí zpříjemnit si sobotní den, investovat čas, něco prodat, něco koupit a výdělek poslat skrze humanitární organizaci na místo, kde budou prostředky nejvíc potřeba, v kokrétnim případě blešáku tedy v Sýrii. Jako důkaz může posloužit facebooková událost (kam můžete nahlídnout zde), která má potvrzeno přes stovku návštěvníků a slušnou účast prodejců, nabízejících sortiment od second-handovejch úlovků a ručně vyráběnejch cetek po čaj, kávu a zaručeně domácích pochutiny, vege přístup zaručen. Pokud byste taky rádi udali víceméně jakýkoli zboží nebo se podíleli na přípravě občerstvení, s chutí atakujte právě stránku Facebooku.

Tak se nechte taky zlákat, ať už voňavejma dobrotama, staronovýma přírůstkama do vašich šatníků, anebo taky promítáním filmů z festivalu Jeden svět. Těšit se můžete třeba na Punkový syndrom, skandinávskej snímek o osudech čtyř hudebníků s mentálním hendikepem, nebo na ekologicky laděnej kousek Nový svět. To všecko bude k dostání. Vstup volný, ceny symbolický, pozitivní nálada zaručena. Tak si označte v diářích tuhle sobotu, na adrese Rokycanova 33, od desíti do pěti. Odvažuju se tvrdit, že nebudete litovat.

Plakát by Adam Švejda

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio