Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Znáte bojový sport systema?

Mezi klasickými bojovými sporty, jako je box, thaibox nebo karate, se nachází i takové, které se sice netěší tak velké popularitě, ale jsou neméně zajímavé.

K tomu, abychom začali objevovat, co se pod názvem „systema“ ukrývá, se budeme muset vrátit o několik století zpět. Přesněji do 10. století, kdy museli Rusové odrážet útočníky, kteří chtěli jejich obrovskou zemi dobýt. Rusové byli často v mnohem menším počtu než jejich protivník, a proto museli vyvinout zcela nový způsob obrany. Vymysleli proto systemu, která kombinuje silného ducha s extrémně inovativními a všestrannými taktikami, které byly praktické, pro nepřítele smrtelné a účinné proti jakémukoliv protivníkovi za jakýchkoliv podmínek.

Systema se tedy zrodila a začala vyvíjet v Rusku. Už tehdy však bylo jasné, že nezůstane jen tam a brzy si příznivce našla i v západních zemích.

Tento styl je přirozený a volný, protože nemá žádná přesná pravidla. Veškeré techniky jsou založeny na instinktivních reakcích, osobní síle a charakteristice. Jsou specificky vytvořené pro rychlé učení. Každý bojovník tak mohl rychle proniknout do tohoto způsobu boje, bez ohledu na výzbroj, fyzické předpoklady či předcházející válečnou zkušenost.

Filozofie systemy hovoří takto: „Komplexní, správný trénink tohoto bojového stylu je cestou k vylepšení funkcí všech sedmi fyziologických systémů těla a všech tří úrovní lidských schopností – fyzické, psychické a duševní.“

Hlavním představitelem světové systemy je Michael Vasilievič Ryabko, který je vrchním instruktorem taktického tréninku pro zásahové týmy a zároveň poradcem ruského ministra spravedlnosti.

Zde je ukázka systemy přímo od Ryabka:

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio