Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zorganizujte si svůj čas

Vycucněte ze studia na vysoké škole co nejvíce!

Střední školu jsme měli tak říkajíc nalajnovanou. Všichni jsme dostali pevný rozvrh, který nám platil celé pololetí a o nějakých přesunech, či dokonce volném dopoledni, jsme si mohli nechat jenom zdát. Nezbývalo nám tak nic jiného, než přijít odpoledne domů, udělat úkoly, pokecat se svými online kamarády, navštívit nějaký ten koníček a pak doma pomalu usínat u televize a čekat, že ráno to začne zase všechno nanovo. Největší zábavou se pak stával víkend, na který se všichni těší nejvíc a který velká většina z nás propaří a propije.

Rozhýbejte svůj rozvrh

Zcela jiné možnosti nabízí studium na vysoké škole. S rozvrhem tam prakticky můžete hýbat, jak chcete. Máte rádi párty? Potom si hodiny dejte třeba až od jedenácti. Chcete při škole vydělávat a pracovat alespoň pět dní v týdnu? Můžete zkusit takzvanou sebevražednou variantu a tím pádem si narvat hodiny do jednoho, či dvou dnů. Potom se však připravte na to, že po celodenní školní anabázi, při které už po pěti přednáškách přestanete vnímat, vám toho v hlavě moc nezůstane.

Pokud studujete na škole, která možnost sestavit si vlastní rozvrh nenabízí, budete se muset trošku více přizpůsobit. V tomto případě vám často pomůže domluva s pedagogy. Mnozí z nich jsou vstřícní a budou souhlasit s tím, že na hodiny, které do vašeho denního plánu nezapadají, můžete chodit s jinou skupinou. Po úvodních hodinách navíc často zjistíte, že některé přednášky nejsou zase tak záživné a chození na ně by pro vás znamenalo ztrátu času.

Uložte si učivo z krátkodobé do dlouhodobé paměti

Aby vám zbylo co nejvíce času ve zkouškovém období, které se dá rozhodně využít i k lepším věcem, než k neustálému učení, věnujte každý den krátký čas opakování. Nejdůležitější je, si všechny věci z přednášek přesunout z krátkodobé, do dlouhodobé paměti. Toho docílíte neustálým opakováním. Pokud k opakování učiva budete přistupovat poctivě a každý den si přečtete, o čem že v té škole byla řeč, času při zkouškovém budete mít habaděj.

Užívejte života, ráno vstávat nemusíte

Že jste ze střední školy byli zvyklí na budík, který vás den co den probouzel v 6.30? Teď už víte, jak si to zařídit, aby vás taková hrůza na vysoké nepotkala. A toho musíte využít! Právě po vyučování totiž začíná pravý vysokoškolský život. Můžete si vyrazit s kamarády a podniknout tah po nočních barech, nebo můžete sportovat od nevidim do nevidim.

Pokud chcete stát alespoň z části na vlastních nohách, neváhejte se podívat po nějaké brigádě. Uvidíte, že dříve či později budete úspěšní a nějaká pěkná práce na sebe nenechá dlouho čekat.

Život vysokoškoláka je prostě úžasný!

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio