Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zrušení Gymnázia Evropská?

Podaří se udržet gymnázium naživu?

V úterý 18. prosince se na Vítězném náměstí sešlo kolem stovky lidí, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas s rušením gymnázia, mezi nimi i jeho studenti a učitelé. Na začátek je nutno podotknout, že zaměření tohoto gymnázia je v Praze unikátní a náhrada v tomto oboru by se hledala opravdu těžko (gymnázium je ve velké míře zaměřeno na rozvíjení umělecké stránky studentů, každoročně se hraje Rybova mše vánoční, je zde sbor Evropská a dvakrát do roka se také pořádá velký školní koncert). Jedním z důvodů, proč se studenti i učitelé pustili do takové vlny odporu, je fakt, že o rušení gymnázia do poslední chvíle nevěděli, ač vyšlo najevo, že přední představitelé školy o této skutečnosti věděli minimálně o měsíc dříve.

Celá akce s hlavním heslem „18. prosinec je náš 17. listopad“ začínala zhruba o půl páté, kdy celý program odstartoval zahajovací řečí letošní maturant Lukáš Sidorjak, který celou akci také organizoval. Na akci otevřeně vystoupili a vyjádřili svůj nesouhlas kromě studentů a profesorů školy také představitelé nedalekého Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová a Martin Klásek. Poté si účastníci akce společně zazpívali některé tradiční české koledy a po vyzvání předstoupil k proslovu i ředitel školy, který byl na akci přítomen a který ve svém projevu údajně opakoval stále tytéž informace, které si studenti školy jako zdůvodnění vyslechli již několikrát. Jako důvod rušení školy bylo sděleno učitelům školy následující. Médiím to sdělil učitel gymnázia Pavel Žďárský: „Důvodem je podle magistrátu optimalizace středního školství v Praze a v republice vůbec. My o tom ale nic nevíme, protože na magistrátních stránkách se v dostupných stránkách o ničem podobném nepíše.

Je důležité se zmínit také o tom, co se událo na dnešní akci gymnázia, na Rybově České mši vánoční v kostele Nejsvětějšího Salvátora, kde veřejně vystoupil jeden z rodičů studentů gymnázia s proslovem, že nejen studenti, ale také jejich rodiče by se měli spojit a pomoci se zachováním této školy. Na akci vystoupil také student gymnázia Mirek Šíma se slovy: „Žáci naší školy vyhlašují časově neomezenou stávkovou pohotovost.

Letošní maturant Jindřich Vosecký v rozhovoru celou akci komentoval takto: „Opravdu nám není lhostejné, co se stane s naším gymplem. Záleží nám na jeho tradici a opravdu nechci za deset let pravit: ‚studoval jsem na Evropské‘, aniž by někdo tušil, že něco takového existovalo. A poté co by dozvěděl, že škola byla zrušena, by si o ní asi nepomyslel, že fungovala zrovna dobře..

Petici proti zrušení gymnázia podepsalo v současné době kolem 3 000 lidí, v oběhu je již také elektronická podoba petice, která celý proces výrazně zrychlí (odkaz ZDE).

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio