Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

#1 Na workcamp do zahraničí

Léto je v plném proudu: všichni vyrážejí na dovolenou k moři, na chalupu za prarodiči nebo s partou na vodu. Pro ty, co chtějí vyzkoušet něco nového a nezůstat právě u zmiňované babičky, máme tip – letní workcampy v zahraničí! Sami jsme se na jeden vydali a v následujících dnech se podělíme o své zážitky formou několika reportáží zde na stránkách Easy!

Existují dva typy cestovatelů. První typ preferuje turistiku ležmo - lehnou si na osušku u moře, celý den se opalují a jsou spokojeni. Druhý typ se ale s flákáním nespokojí, chce ostatní země poznávat aktivně a získávat tak nové a zajímavé zkušenosti. Pokud se řadíte k druhému typu cestovatelů, pak gratulujeme, jste naše krevní skupina. A jestli hledáte způsob, jak poznat nové země z trochu dobrodružnějšího úhlu a zároveň i pomoci dobré věci, máme pro vás tip.

Co je workcamp

Takzvané workcampy jsou poslední dobou mezi mladými lidmi stále populárnější alternativou, jak aktivně strávit léto. Jedná se o dobrovolnický skupinový projekt, který trvá nejčastěji 2-3 týdny, vycestovat ale můžete i třeba na rok. Sjedou se na něj mladí lidé z různých koutů světa, kteří po celou dobu společně žijí a pracují. Účastníci tak mají jedinečnou příležitost seznámit se s rozličnými kulturami a zvyky. Kapacita workcampu bývá kolem 15 lidí a jako dorozumívací jazyk slouží nejčastěji angličtina, někdy se ale vyžaduje znalost jazyka dané země. Účastníci mají tedy i možnost procvičit si svoje jazykové dovednosti.

Workcamp × Brigáda

Spojení „dobrovolnický projekt“ je důležité, protože jako odměna slouží pouze pokrytá strava a ubytování. Kromě absence platu se workcampy od běžných brigád v zahraničí liší hned v několika ohledech. Účastníci workcampu pracují většinou čtyři až pět hodin denně na rozdíl od náročnějších osmihodinových směn na brigádách. Zbývající čas a víkendy jsou vyhrazeny pro volnočasové aktivity, poznávání místní kultury nebo výlety po okolí. Také se odlišuje délka pobytu. Při běžné brigádě zaměstnavatel po zájemcích o práci vyžaduje minimální délku pobytu jeden měsíc. To je ale docela dlouhá doba zvláště pro ty, kteří chtějí v létě podniknout ještě něco jiného.

FEST, CULT nebo ENVI?

A v čem vlastně práce na workcampu spočívá? Nabídka je opravdu široká. Mezi nejběžnější patří jednoduché zemědělské a environmentální práce, při kterých účastníci zlepšují životní prostředí (např. zkrášlování parků, lesů apod.). Dále si dobrovolníci mohou vyzkoušet práci na archeologických vykopávkách, práci se zvířaty, práci na festivalech nebo vyučování cizích jazyků. Pro odvážnější je tu práce s uprchlíky nebo pomoc postiženým lidem. Velmi populární je například zachraňování želvích mláďat na plážích v Mexiku. U takovýchto exotičtějších destinací (Afrika, Asie, Jižní Amerika, Austrálie) je ale potřeba počítat i s povinným školením a dražší leteckou dopravou.

Jak se přihlásit

Krom registračního poplatku účastníci platí pouze dopravu, pojištění a vlastní kapesné. Zbytek hradí organizace. V dnešní době u nás existuje hned několik agentur, které se zprostředkovávání workcampů věnují. Pro naši prázdninovou výpravu jsme si na doporučení kamarádky vybrali Sdružení dobrovolných aktivit INEX. Jedná se o neziskovou organizaci působící v České republice už 25 let a každoročně do světa vyšle několik stovek dobrovolníků.

„Svou činností vytváříme prostor, v němž mohou zejména (ale nejen) mladí lidé čerpat nové zkušenosti, rozvíjet své schopnosti a dotvářet si vlastní pohled na svět.“ (zdroj: www.inexsda.cz)

Hallo, Lohra!

Protože je tohle naše první cesta, vybrali jsme si blízký cíl - Německo. Na stránkách sdružení stačilo vyplnit formulář (věk, kdy chceme vycestovat, které země a jakou práci bychom preferovali) a potom už jen vybírat z široké nabídky. Protože je o workcampy poměrně velký zájem, dostanete možnost si vybrat až pět z nich. Ty poté seřadíte podle své preference, dodáte motivační dopis a INEX se vás postupně bude snažit na jeden z nich dostat. Většinou se nestává, že byste se ani na jeden nedostali, pokud ale taková situace nastane, INEX vám vrátí většinu registračního poplatku.

My měli štěstí a za pár dnů odjíždíme na hrad Lohra v Durynsku, kde v následujících 14 dnech budeme pomáhat s renovací hradu a kultivací okolní přírody. Pokud vás tedy možnost odjet do zahraničí zaujala, ale pořád si nejste jisti, jestli je to něco pro vás, pak nezoufejte! My totiž vyzkoušíme na vlastní kůži, co takový workcamp obnáší, a v následujících reportech vám podáme podrobné svědectví o naší letní výpravě. Sledujte web EASY a dozvíte se víc!

Druhý díl: http://easymagazine.cz/clanky/2-na-ceste

Třetí díl: http://easymagazine.cz/clanky/3-welcome-lohra-castle

Čtvrtý díl: http://easymagazine.cz/clanky/4-krev-pot-slzy         

Pátý díl: http://easymagazine.cz/clanky/5-schluss-aus-ende

                                                                                                                                                                                                                                      

Veronika Jončevová, Martin Jindřich

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio