Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Hory v tuzemsku netáhnou II: Máme pro vás ale několik důvodů, proč by měly!

Minulý týden jsme se vás snažili navnadit na lyžování u našich sousedů, tentokrát budeme usilovat o pravý opak. Skutečně přísluší českým horám, v porovnání se zahraničím, místo poražených? Věřte, že ačkoliv se to mnohdy nezdá, české hory mají stále co nabídnout!

V pátek si usmyslíte, že byste letos konečně mohli snést lyže (snowboard) z půdy a trochu je o víkendu „provětrat“. Času nemáte nazbyt a pokud nebydlíte v bezprostřední blízkosti hranic, lyžování v zahraničí u vás nepřichází v úvahu. Najednou stojíte před dvěma důležitými otázkami – kam se tedy v ČR vydat a hlavně za kolik?

Ačkoliv ceny za ubytování a skipasy každoročně stoupají, nemusíte se nutně uchylovat k vykrádání bank apod. Jste-li vlastníky ISIC karty, máte zčásti vyhráno, neboť četné slevy jsou nabízeny nejen na zahraničních pobytech (o nichž jsme vás informovali minulý týden – http://easymagazine.cz/clanky/hory-v-tuzemsku-netahnou-zahranici-vas-vyj...), ale i v českých areálech (http://www.isic.cz/index.php/slevy/vyhledani-slev). Někdy můžete ušetřit skutečně výraznou částku (až 50 %), která vám pak hravě pokryje veškeré ubytovací náklady. Shánění ubytování se může ukázat jako veliký problém, neboť všechna ubytovací zařízení bývají zamluvená již týdny (či spíše měsíce) předem. Ceny se různí dle lokality a v sezóně jsou o něco vyšší, než je obvyklý český standard. Záleží samozřejmě i na tom, zdali se rozhodnete pro polopenzi. V každém případě si jídlo vezměte raději s sebou na sjezdovku, pokud tedy nechcete přežívat o hranolkách a párcích v rohlíku, s nimiž se u sjezdovek setkáte asi nejčastěji.

Co vám tedy české hory mohou nabídnout? Jejich největší předností je nepochybně relativně snadná dopravní dostupnost. Obvykle vám cesta nezabere více než 2 hodiny (pokud se tedy nerozhodnete navštívit pohoří na druhé straně republiky, to je samozřejmé). Vyplatí se vám tudíž i jednodenní lyžování, které by bylo v zahraničí obvykle nemyslitelné. Ačkoliv ve srovnání s těmi alpskými by české sjezdovky patrně neobstály, přesto nejsou nijak špatné a uspokojí zkušené i nezkušené lyžaře. Právě pro začátečníky je ČR ideální volbou – nachází se tu velké množství malých cvičných kopečků i lyžařských škol, kde se lyžovat naučíte. V zahraničí by vám mohl učení zkomplikovat cizí jazyk. Přeci jen učit se např. v němčině lyžovat není to samé, jako když si ve stánku pod sjezdovkou kupujete „bratwurst“.

České sjezdovky sice nedosahují délky těch zahraničních, ovšem to neznamená, že byste si na nich nemohli pořádně zalyžovat. (inspirovat se můžete například zde: http://cestovani.lidovky.cz/kde-si-sjezd-uzijete-10-nejdelsich-sjezdovek...). Mezi ta nejlepší a nejoblíbenější střediska patří zejména Rokytnice nad Jizerou (celodenní jízdné 590,-), Špindlerův Mlýn (celodenní jízdné 700,-) nebo středisko Ramzová v Jeseníkách (celodenní jízdné 500,-).

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio