Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kam v dubnu na výstavu: Na své si přijdou milovníci historie i fandové komiksů

EASY vám přináší průvodce těmi nejdůležitějšími výstavami v Praze, které byste v dubnu rozhodně neměli minout! Inspirujte se a vyrazte s námi za kulturou!

Tutanchamon - jeho hrob a poklady, Výstaviště Holešovice, 28. 3. - 30. 6.

Fascinují vás pyramidy a toužíte se podívat přímo do jejich nitra? Takový luxus se vám v ČR asi nepoštěstí, ale alespoň můžete navštívit tuto putovní výstavu, díky níž nahlédnete do hrobky samotného Tutanchamona - faraona, který byl z nám neznámých důvodů vymazán ze seznamu panovníků svými nástupci. Hrobka je zrekonstruována v poměru 1:1 a je v ní k vidění více než 1000 dokonalých replik. Jejich předlohy, které tvořily posmrtnou výbavu Tutanchamonovy hrobky, jsou v umístěny v káhirském muzeu. Současná Tutanchamonova hrobka je téměř prázdná a možnost podívat se, jak vypadala po objevení Howardem Carterem, máte pouze zde. Neopomeňte ani výstavu Giganti - Doba ledová, o níž jsme psali zde: http://easymagazine.cz/clanky/velikonoce-v-praze-necekejte-doma-az-vas-prijdou-vysupat.

Za kolik: Studenti 300,- (po-pá)/350,- (víkendy + svátky)

Signály z neznáma. Český komiks 1922 - 2012, DOX, 8. 3. - 20. 5. 2013

Ačkoliv slaví komiksová tvorba v ČR letos 90. výročí, stále se najde mnoho těch, kteří se s vámi do krve budou přít o tom, zdali komiks je, anebo není umění. V DOXu ale mají jasno - dokazuje to právě probíhající výstava Signály z neznáma, která mapuje vývoj českého komiksu až do současnosti. Na výstavě tak můžete sledovat, jak se komiks měnil v reakci na to, jaká společenská a politická situace u nás panovala. Výstava vám tedy nenabízí jen samotné komiksy, ale i jejich příběh. Když už v Centru současného umění DOX budete, můžete se podívat na některou z dalších výstav, která v něm nyní probíhá. Všechny výstavy máte v ceně jedné jediné vstupenky, takže není nutné cokoliv připlácet. Na všechny výstavy v DOXu se můžete podívat zde: http://www.dox.cz/cs/program?exhibitions=on&type=today.

Za kolik: Studenti 90,-/40,- (studenti uměleckých oborů)

Hugo Demartini...a měl rád ženy, Veletržní palác, 1. 3. - 28. 7.

U českého umění ještě zůstaneme. Hlavní budova Národní galerie zachycuje umělecký vývoj sochaře Huga Demartiniho, jedné z nejvýraznějších osobností českého moderního sochařství, a to od roku 1956 do 90. let.  Jeho díla jsou doslova hraním si s geometrií a rozličnými tvary, které se snaží pojímat z nové perspektivy. Jeho dílo je ovlivněno přírodou, vesmírem a fyzikálními zákony, které jako by v jeho dílech někdy působily spíše opačně, než jak to odpovídá relitě. K výstavě se koná i množství doprovodných akcí, na jejichž kalendář se můžete podívat zde: http://hugodemartini.cz/doprovodne-programy/. Pokud se do Veletržního paláce vypravíte, doporučujeme vám koupit si vstupenku do celých prostor, neboť budete moci navštívit i další výstavu, a to Národní styl - kultura a politika, která se zaměřuje na českou architekturu a specifický styl v letech 1918-1925.

Za kolik: Studenti 60,-/120,-  (pokud chcete vidět celý Veletržní palác, a ne pouze stávající výstavu)

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio