Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

The LEGO story aneb příběh kostky, která změnila svět

Představte si, že jste opět malí. Sedíte na zemi a kolem sebe máte poházené kostičky LEGA. Tvoříte... Ale napadlo vás někdy, kolik úsilí muselo stát za tím, aby se LEGO dostalo až k vám?

Z malé dílny do velké fabriky

Počátky firmy LEGO spadají do 30. let. V roce 1932 zakládá truhlářský mistr Ole Kirk Kristiansen firmu na hračky, nikdy se však nedožije jejího obrovského úspěchu. O dva roky později je firma pojmenována LEGO. Zkratka je odvozena od dánského sousloví „LEg GOdt“ přeloženo do češtiny „dobře si hraj“.Hračky jsou nejprve dřevěné, a tak se v portfoliu objevuje dřevěná kachna, ale také první konstrukční hračka Kirkova písečná hra.

Velký zlom?

LEGO, jak jej známe dnes, se začalo vyrábět až krátce po 2. světové válce. Tehdy se Ole a jeho syn Godrfred setkali s návrhem dětského psychologa Hillaryho Page, který vytvořil princip, jak na sebe kostky napojovat. Návrh je zaujal a v důsledku toho společnost objednává stroj na výrobu plastových hraček, což je na tehdejší poměry velká investice.Vzniká první kostka LEGA, od té dnešní se ale dost liší. Kostičky se špatně rozpojují a navíc rodiče nevěří, že plastové hračky nahradí ty dřevěné. Zároveň není myšlenka LEGA postavena na tom, že z LEGA lze postavit cokoliv.

To se záhy mění a na konci 50. let se začnou prodávat různé sety, kde si z dnešního LEGA postavíte autosalon a k němu pak máte i autíčka a lampy, které už z LEGA nejsou. Ani to však nezabrání LEGU, aby nezažilo obrovský boom.

LEGO od celého světa

Postupem času přicházejí nové produktové řady jako LEGO DUPLO pro menší děti a veleúspěšný je také LEGO vláček. V Dánsku vzniká první LEGOLAND, postupně se jeho areál osmkrát zvětší.Zajímavé je, že LEGO panáček přichází až na konci sedmdesátých let, nejprve nemám obličej, ale později dostane svůj nezaměnitelně vlídný úsměv.

LEGO dnes

Dnešním majitelem LEGO Group je vnuk Oleho Kristiansena, Kjiel. Ten byl časopisem Frobes vyhášen nejbohatším mužem v Dánsku. LEGO je dnes čtvrtou největší firmou produkující hračky na světě.

Komponenty LEGA

Pokud LEGO neuspokojilo vaši představu o rozsahu zbrojního arzenálu, může vám pomoci firma BrickArms. Vyrábí k LEGO figurkám celou škálu palubních zbraní od samopalu v kufříku až po bazuku. Za pár dolarů můžete vybavit celou armádu.

Legomaniaci

Abych se dozvěděl o LEGU trochu více, vyrazil jsem za Janem Vokolkem do Soukromého muzea LEGA v Praze na Národní třídě. Chvíli se bavíme o historii, poté stáčíme řeč na samotné muzeum. Provází mne rozsáhlou expozicí, kde se nachází kolem 2500 stavebnic. Nejvíce mne však zaujme, že všechny vystavené exponáty pocházejí ze sbírky jednoho člověka, podnikatele Martina Křečka.Ten LEGO sbíral několik desítek let a nakonec se rozhodl, že založí muzeum.Pokud se tedy považujete za legomaniaka, můžete založit muzeum, nebo třeba stavět reálné budovy z Lega. Tahle skupina si říká Absolit Fans of LEGO a mezi jejich výtvory patří například celé Národní muzeum. 

Z dnešního pohledu je LEGO něčím mnohem víc než jen firmou, která vyrábí hračky. Je to fenomén, součást našich životů a vzpomínek. Nebojte se tedy občas vytáhnout z půdy svou krabici LEGA a vrátit se do dětských let. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio