Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Školy a firmy spolupracují, v praxi z toho mohou těžit studenti

Pracovní stáže studentů jsou nezbytnou součástí studia na vysoké škole. Alespoň tak to vnímají na vysoké škole NEWTON College, která vedle Prahy působí i v Brně. Studentům škola nabízí již od prvního ročníku rozmanité podoby spolupráce s vybranými společnostmi a zapojení se do řady zajímavých projektů.

 Jak studenti praxi získávají?

„V současné době velká část studentů pracuje či podniká i při denním studiu. Považuji to za velmi dobrý způsob, jak skloubit příjemné s užitečným. Řada našich studentů má v době ukončení studia již fungující firmy,“ říká rektor NEWTON College Jan Mojžíš.

Absolvování praxe již v průběhu studia přináší podle něj studentům řadu výhod v podobě seznámení se s reálným pracovním prostředím, kde mohou aplikovat, rozvíjet a reflektovat získané poznatky z výuky.

Studenti tak získávají zkušenosti, kterých se jiným dostává až po absolvování studia a nástupu do prvního zaměstnání. V neposlední řadě také navazují cenné kontakty v podnikatelské a veřejné sféře.

Co tím získávají firmy?

Stanislav Gálik ze společnosti Unifer hodnotí spolupráci se školou kladně. „Spolupracujeme se studenty z mnoha vysokých škol a studenti z NEWTON College patří mezi ty nejlepší. Jsou výjimečně kreativní a pracovití a zásadně přispívají ke kvalitě našich projektů. Studenti, se kterými jsme měli možnost spolupracovat, patří bezpochyby mezi špičku ve své věkové kategorii,“ říká Gálik.

Možnost získat pracovní zkušenosti již během studia si chválí i studenti školy. „Pracovat během školy, pracovat klidně i zdarma, ale získávat praktické zkušenosti, to považuji za nesmírně přínosné. Jestli mohu studentům něco doporučit, pak aby při škole své znalosti otestovali rovnou v praxi,“ říká například David Kašper, který již během studií založil úspěšnou společnost Purple Technology.

Certifikát jako důkaz

Na konci studia obdrží studenti Certifikát o provedené praxi, v němž je uveden výčet všech realizovaných aktivit. Ten jim dává zajímavý náskok před jejich vrstevníky při vstupu na pracovní trh. Řadě studentů navíc pracovní stáže pomohly v podobě dlouhodobého pracovního uplatnění již během studia či hned po jeho ukončení.

Studenti NEWTON College se tak mohou dostat na praxi do firem, jako je Siemens, Student Agency, Eset, Generali či Hartmann. Škola ovšem spolupracuje například i s městem Brno či neziskovou organizací Člověk v tísni.

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio