Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zemanovy ovary a politická satira zase frčej!

Politická satira zažívá díky internetu velký boom. Už nemusíme čekat, co vyplodí scénáristé v televizi či karikaturisté v novinách. Někdy není potřeba ani žádného média, mnohdy stačí prostá lidová tvořivost, která se šíří po webu a zejména po sociálních sítí rychlostí blesku.

Hradní fotomontáže

Když se vysloví jméno současného prezidenta, málokoho nechá chladným. Určitě bychom našli mnoho stránek nebo falešných profilů, které Miloše Zemana zesměšňují či parodizují, ale myslím si, že můj výběr je specifický. Facebookovou stránkou Ovary Miloše Zemana se to hemží fotomontážemi, které reagují na snad všechny události, které se Zemana nějakým zpsůobem týkají. Takže jednou ho vidíme, jak hraje vedle Pussy riot na kytaru nebo například při jeho dovolené, kdy je tažen svou ochrankou na člunu. Občas jsou obrázky trochu drsnější a rozhodně si skoro před ničím neberou servítky, likes však od skoro 38 tisíc lidí mluví za vše a je vidět, že tento neortodoxní druh humoru se lidem líbí a dami ho často s chutí sdílejí.

Přestože stránka nese jméno první přímě zvolené hlavy státu, autor si střílí také z jiných osobností politického života – často si bere na paškál senátora Zdeňka Škromacha, který si na mnoha obrázcích lebedí v bazénu a drží v ruce sklenici vína. Další obětí jsou osoby pohybující se ve vrcholné politice.

Falešné tweety

A u ní ještě zůstaneme. Tentokrát se zaměříme na předsedu TOP 09 a bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Někdo mu vytvořil účet na Twitteru, kam falešný kníže pravidelně přispívá. Komentuje hlavně politickou situaci – „Hladový poslanec je horší než raněné zvíře. Markéta Adamová snědla pozměňovací návrh kolegy Farského, Laudát ohlodává Ústavu. Oběd nebude?“ , ale také někdy zabrousí do společenských témat, například když si chce udělat jídlo: „Chtěl jsem si uvařit oběd podle pana Hrušky, ale bohužel jsem doma nesehnal dostatek starých kuřecích kůží. Takže zase parlamentní bufet.“

Párkrát se dokonce stalo, že si některá média spletla účty a použila názory falešného Schwarzenberga jako oficiální. Autor však v úvodu říká, že tweety nevyjadřují skutečné názory bývalého ministra. Sám Schwarzenberg se před časem od výroků distancoval. Přesto ale dílo neznámého autora sklízí velkou popularitu, sleduje ho kolem 83 tisíc lidí a roku 2013 obsadil první místo v soutěži Tweet roku.

Nejdřív lobby, potom hobby

Poslední vybraný se trochu vymyká obou předchozím příkladům. Seriál Kancelář Blaník není dílem lidové tvořivosti, ale produktem internetové televize Stream. Hlavní postavou je zde Tonda Blaník, který vlastní stejnojmennou PR a lobbingovou agenturu. Zná se s každým politikem a stojí snad za všemi nekalostmi, co se v našem státě dějí. Má například na svědomí „procitnutí“ bývalého premiéra Stanislava Grosse, který to konečně začal myslet upřímně a obrátil se na víru či přišel na výraz komunistický fízl, kterým pojmenoval Miroslav Kalousek bývalého příslušníka SNB a současného poslance za KSČM Zdeňka Ondráčka.

Samotný seriál má předlohu v anglickém sitcomu The thick of it („Je to soda“). Režisér a scénárista Marek Najbrt říká o Blaníku, že se satirická relace podle něj trochu podobá kultovnímu Jistě, pane ministře. I název není vybrán zcela bezděčně, v kině Blaník, nacházející se blízko magistrátu, „úřadoval“ lobbista a pravá ruka Pavla Béma Roman Janoušek. Sám představitel Tondy Blaníka, které ho ztvárňuje Marek Daniel, pro pořad 168 hodin řekl: „Vzhledem k tomu, že vystupuji v tomto projektu, vyjadřuji tím názor na současnou politickou situaci, která je podle mého názoru strašná.“

Pokud vám zmíněný seriál nestačí (druhá série skončila před Vánoci), můžete se bavit Tondovými tweety, kde líčí své zážitky z netradiční práce. Takto například komentoval novoroční oběd prezidenta Zemana a premiéra Sobotky: „Drobná rada pro Miloše. Jestli budeš u novoročního oběda Slávkovi vyprávět o kurvách, nebude ti rozumět. Na holky je pako, zkoušel jsem to.“  

Fotogalerie: 
Zdroj: FB Ovary Miloše Zemana
Zdroj: FB Ovary Miloše Zemana
Účet falešného knížete zdroj: lidovky.cz
Účet falešného knížete zdroj: lupa.cz
Marek Daniel jako Tonda Blaník zdroj: stream.cz
 Tonda Blaník a jeho tým zdroj: stream.cz

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio